.

Una imatge del guardó amb la biblioteca de fons. Foto: @bibgarciamarquez

Una imatge del guardó amb la biblioteca de fons. Foto: @bibgarciamarquez

La millor biblioteca pública nova a nivell mundial està a Barcelona i es diu Biblioteca Gabriel García Márquez. Almenys així ho considera la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), la principal organització mundial de biblioteques.

Cada any, la IFLA tria la millor biblioteca pública entre totes les de nova construcció. I aquesta biblioteca del districte de Sant Martí a la Ciutat Comtal ha aconseguit superar a la resta de candidates.

La Gabriel García Márquez ha hagut de competir amb biblioteques amb una grandària molt superior. És el cas de la Xangai Library East de la Xina, amb fins a 115.000 metres quadrats. En comparació, els 4.000 metres quadrats de la biblioteca de Barcelona semblen gairebé ridículs. Però la grandària no ha estat un factor rellevant.

No només la victòria ha estat una sorpresa. Només la nominació de la biblioteca de Barcelona és pionera en molts aspectes. És la primera vegada que aquest guardó internacional es fixa en una biblioteca del sud d’Europa. Mai una biblioteca espanyola havia estat nominada.

Una imatge de l'interior de la biblioteca. Foto: Cedida

Una imatge de l’interior de la biblioteca. Foto: Cedida

També és la primera vegada que una biblioteca tan petita és nominada. Les guanyadores dels últims anys tenien més del doble de grandària: la Missoula Public Library (EUA) amb 10.000 m², la Deichman Bjørvika (Noruega) amb 13.500 m² i la Oodi Hèlsinki Central Library (Finlàndia) amb 18.000 m².

Enguany s’ha competit contra altres tres biblioteques públiques excepcionals: la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Xangai Library East (Xina).

Per què és la millor biblioteca pública?

Entre els aspectes que s’han valorat per obtenir aquest guardó destaquen “la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix la IFLA“.

El president del jurat de la IFLA, Jakob Guillois Lærkes, explica que “la Biblioteca Gabriel García Márquez s’erigeix com un veritable model a seguir per als futurs edificis bibliotecaris durant els pròxims anys”.

La façana de la Gabriel García Márquez. Foto: Ajuntament Barcelona

La façana de la Gabriel García Márquez. Foto: Ajuntament Barcelona

L’arquitectura té un paper destacat en aquest biblioteca. Compta amb grans vidrieres, molta fusta i color blanc, dissenyada per Summa Arquitectura. Es tracta d’un espai amb molta llum i envoltat d’arbres. No és casualitat que el mateix edifici guanyés el premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura. A l’interior, compta amb espais oberts i plantes en cada pis. Per als cubiculums s’han utilitzat cortines de gasa que pengen del sostre.

La Gabriel García Márquez va ser inaugurada al maig de 2022, compta amb sis plantes i ha rebut unes 300.000 visites en el seu any de vida. La col·lecció compta amb més de 40.000 documents, on destaca un espai dedicat a Francisco Ibáñez, l’il·lustre dibuixant de còmics que va morir recentment i era veí del barri.

La nova biblioteca és la tercera més gran de Barcelona i la més moderna de tota la xarxa de biblioteques de la ciutat, un servei que destaca especialment i és el segon servei millor valorat de la capital catalana.

V.Tapias