.

Aquest matí de dissabte s’ha desvetllat qui és el nou gegantó dels Pallaresos: el pagès Sebastià, obra de Jordi Arnau Espuga, que a partir d’ara esdevé la parella de la gegantona Marieta, nascuda l’any 2018 i com que enguany fa cinc anys, a més a més li han fet el vestit nou i col.locades una arracades força brillants.

La jornada de Festa Major de Sant Sebastià ha estat una joia per a la mainada i les famílies joves amb canalla: han estat els altres protagonistes de la festa ja que per primera vegada s’ha organitzat una sortida de gegantins, bèsties, nans i timbalers. Es tracta d’un fenomen força curiós com és que la mainada té el seu propi gegant, construït pels seus pares o per coneguts, el seu propi nan o fa de timbaler amb un timbal de joguina. Les peces estan adecuades a la seva alçada i pes, lògicament, de manera que les poden dur sense que els pesi.

Així, també ha estat novetat la presentació dels gegantons infantils. Hi havia, per exemple, el gegantí Pirata Ratafia, amb el seu lloro Nicolau -conduït per Nikita-, el gegantó Josep -portat per en Pol-, i la gegantona Maria -portada per l’Oriol.

Vinguts de fora vila, no ha faltat el cavaller Narcís, aquest darrer, conduït pel nen Eduard, que junt a un capgròs que duïa la seva germana Ares venien des d’Ivars d’Urgell, de les terres de Lleida, acompanyats pels seus pares.

Enric Brunet, cap de colla dels geganters dels Pallaresos, explicava a Tots21 que la iniciativa que els nens i nenes tinguin els seus particulars gegants i nans “referma el relleu generacional de la colla ja que quan siguin més grans podran portar els gegants grans”. L’Esther Blasco, que té dos nanos a la colla, subratllava, al seu torn: “Disfruten més dels gegantins que no pas amb altres joguines”.

Certamen, la mainada frisa amb els gegantins i nans, alguns dels quals estan fets per un joveníssim aficionat als gegants i convertit en veritable mestre fabricant, Macià Arbiol, que amb només 16 anys té taller propi.

La diada d’avui ha consistit en la presentació del vestit de la geganta, la presentació del gegantó Sebastià -apadrinat pels gegants nous Isidre i Rosalia- i l’organització d’una cercavila des de l’edifici consistorial fins a la sala polivalent.

D’altra banda, la cercavila ha tingut un component benèfic en favor de l’Associació Catalana Prader-Willi, una malaltia rara d’origen genètic amb una expressió clínica complexa que afecta múltiples sistemes de l’organisme.

A la Sala Polivalent s’ha instal·lat un punt informatiu per fer divulgació de la malaltia i hi ha hagut venda de marxandatge per recollir fons. També s’ha organitzat un sorteig amb productes de la Colla Gegantera amb el mateix objectius i, d’altra banda, l’entitat ha fet una aportació de 200 euros a la causa.

Jaume Garcia

Us oferim una galeria d’imatges de la jornada:

La Marieta, amb el vestit nou, i el Sebastià. Foto: Tots21
Les dues parelles de gegants dels Pallaresos. Foto: Tots21
Els gegantins i les bèsties. Foto: Tots21
Els grallers de la colla. Foto: Tots21
Foto de família dels gegantins, bèsties i nans. Foto: Tots21
El Pirata Ratafia, al costat del Cavaller Narcís, d’Ivars d’Urgell. Foto: Tots21
La Mulassa infantil, en plena ballada. Foto: Tots21
L’Ares, duent el seu propi capgròs. Foto: Tots21