.

Sandra Guaita, amb l’equip de govern, en acabar la conferència de balanç. Foto: DiariTots21

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha triat un lloc emblemàtic, el sud de Reus –el parc de Mas Iglesias envoltat del nou roseral, és a dir, una picada d’ullet al renaixement de la ciutat en un lloc necessitat- per fer balanç del primer any de govern que encapçala i que suma les forces del PSC, ERC i Ara Reus.

Ho ha fet reivindicant diversos cops la voluntat del govern municipal  de convertir Reus “en una ciutat referent no només a la demarcació, sinó al país i a tot l’Estat”.

Guaita ha desgranat els tres eixos centrals de les polítiques que han començat a ser desplegades fruit del pacte de govern: les persones al centre de les polítiques, la ciència i la innovació, i la sostenibilitat, el full de ruta que busca recuperar l’empenta d’altres moments de govern socialista que ha tingut la ciutat. No ha perdut moment Guaita per recordar antecedents destacats com la creació, ara tot just fa 30 anys, de Redessa i per subratllar la manca d’inversions del consistori la darrera dècada i mitja.

Escolta ciutadana

El primer que ha fet l’equip de govern aquest primer any de mandat ha estat “escoltar la ciutadania”, un mantra que ha reiterat l’alcaldessa: “Ha estat un any d’escolta activa al servei de les persones; un any de canvi i inflexió”. Així, “hem atès les necessitats urgents i diàries dels veïns i veïnes de Reus i hem convertit les solucions en actuacions permanents”, ha afegit. “Però també pensant en gran”, “hem recuperat la mirada llarga” i “volem recuperar el lideratge perdut”, ha afirmat. Accions urgents com més inversió en neteja de la via pública.


Altres notícies:


El parc de Mas Iglesias era un símbol escollit de la gran transformació que viurà el sud de Reus els propers anys. Allà s’aixecarà la primera escola bressol municipal en 15 anys, es transformarà profundament l’entorn del Carrilet, s’aixecarà la primera promoció d’habitatges de protecció oficial municipal en 13 anys i les futures estacions intermodal i de Bellissens. Ha indicit Guaita en els anys en què no s’han desplegat aquestes polítiques públiques: bona part dels anys de govern de Carles Pellicer, justament.

Guaita ha estructurat la conferència segons els eixos de l’acord de Govern i del Pla d’Acció Municipal 2023-2027. Així, el govern prioritza “tenir una via pública neta i en condicions” amb un pla intensiu de neteja als barris, un pla intensiu de neteja i manteniment de les zones de jocs infantils, la neteja i posada al dia dels aparcaments dissuasius, la neteja i condicionament de les àrees per a gossos; i treballs urgents de poda. També ha incrementat en 1,5 milions d’euros el pressupost del servei de neteja viària i recollida, i impulsa una campanya contra les accions incíviques.

Sandra Guaita, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

El pressupost 2024 per al manteniment de la via pública (voreres, passos de vianants, asfaltat, jocs infantils, jardineria i enllumenat) és de 2,1 milions d’euros.

Per que fa a l’habitatge ha subratllat la propera creació del Servei d’Habitatge per tal d’oferir una millor atenció i donar un salt qualitatiu en les polítiques d’habitatge. Igualment, s’ha aprovat un protocol “per comprar, reahabilitar i posar pisos a disposició de la ciutadania; construirà 132 habitatges de protecció oficial de lloguer, la primera promoció d’HPO 100% municipal en 13 anys; i està promovent la rehabilitació de blocs de pisos del barri Fortuny”.

Ha fet especial referència als joves i la gent gran. Dirigit a ells, s’ha creat Prototip[s], un laboratori per impulsar la seva participació en projectes de ciutat; es va organitzar la primera edició del Jove Reus Fest Carnaval; i la Tropiest, la festa de final de curs amb joves d’instituts. En col·laboració amb les entitats de gent gran s’ha recuperat la Setmana de les Persones Grans: I s’ha recuperat després de 13 anys la Fira d’Entitats.

També s’ha posat en marxa un nou Servei d’Orientació i Atenció al Benestar Emocional; i s’ha desenvolupat Reus Cohort, un estudi entre la població jove, per adequar les polítiques locals en salut.

Més agents de la Urbana els propers dos anys

De l’escolta ciutadana ha sorgit la necessitat que té la ciutat de disposar de més agents de la Guàrdia Urbana. Així, s’han incorporat nou nous agents i se n’incorporaran 20 més en dos anys; i s’està impulsant una APP de seguretat amb visió metropolitana.

Per avançar cap a una societat més igualitària, s’impulsa la campanya de sensibilització “Lliures de ser, estar i estimar”; i s’han modificat els requisits per tal que més persones amb situacions d’economia vulnerable puguin beneficiar-se dels ajuts de l’Ajuntament per pagar la llum, el gas, l’IBI, la brossa i l’aigua.

En l’àmbit cultural, l’Ajuntament promou dos projectes nous en línia amb la tradició escenogràfica i museística: la remodelació del que serà el tercer teatre de titularitat municipal, el Centre Catòlic; i la reforma del Museu d’Art i Història. L’increment del pressupost en cultura i de les festes major constata l’aposta del govern.

Ciència, Innovació i creixement econòmic

Posicionar la ciutat en un context econòmic canviant és l’objectiu que el Govern de Reus persegueix en aquest àmbit.

L’Ajuntament ha invertit 900.000 euros en l’edifici Redessa Innovació, en desús des de fa més de 12 anys i que serà seu de la multinacional T-Systems. També ha definit les bases perquè el Tecnoparc esdevingui el primer districte tecnològic de la demarcació (noves incubadores, col·laboració més estreta amb la universitats, nous espais col·laboratius per a empreses, entre altres). S’ha posat en marxa el “Reus Living Lab”, un laboratori d’innovació per fomentar la cocreació entre administració, món acadèmic, empresa i ciutadania.

El Govern treballa per a la implantació i creació d’empreses, des d’emprenedors i pimes a grans empreses com P3 Logistic Parcs, que ha comprat 17,5 hectàrees per construir a Reus el projecte logístic més gran en curs a Catalunya.

Un any de canvi en sectors estratègics i de proximitat

Guatia ha destacat que “l’acció de govern mira al futur amb la innovació i la tecnologia com a motors, sense oblidar sectors estratègics i tradicionals i el comerç de proximitat”. Els mercats municipals “són una prioritat”: es treballa en la transformació del Mercat del Carrilet en un edifici plurifuncional, que mantindrà l’ús de mercat i sumarà nous usos culturals i juvenils i serà palanca de regeneració urbana i transformació del sud de la ciutat; i el Mercat Central, disposa d’un nou operador, zona de degustació i ha culminat una reforma que li ha fet guanyar visibilitat.

La projecció exterior

L’alcaldessa ha citat diversos exemples de l’aposta perquè la ciutat sigui referent. Reus es va presentar a Madrid com a Capital del Vermut des de 1892, en un gran esdeveniment promocional de la ciutat com a destinació enoturística i gastronòmica. “S’ha potenciat el Festival Roses de Reus, involucrant al sector de la restauració; i es treballa en la II Festa Modernista”, a finals de setembre.

Altrament, “s’està treballant en el nou Gaudí Centre. Setze anys després de la seva inauguració, l’equipament tindrà museografia renovada, innovadora, sostenible i accessible, amb un projecte serà altament tecnològic i interactiu”. De nou Guaita feia referència als anys en què np s’hi ha actuat.

Finalment, en l’àmbit de l’esport, Reus vol ser també referent i això passa per organitzar esdeveniments com ha estat seu de la Supercopa d’Espanya d’hoquei patins. “S’està impulsant un pla de millora de les instal·lacions esportives municipals, i s’ha portat a terme la primera mostra d’esports adaptats”, subratllava, emmirallant-se en l’organització el 1996 dels Special Olympics, de gran record a la ciutat, que va ser el colofó de la subseu dels Jocs Olímpics de 1992.

Una ciutat verda i sostenible

Una ciutat verda i exemplar en l’ús racional de l’aigua, essent “responsable en el seu ús i solidària amb el territori” són els eixos en matèria de sostenibilitat.

L’Ajuntament té en marxa diverses actuacions per millorar l’aprofitament dels recursos hídrics: connexió de 3 pous a la xarxa d’abastament i 3 més que s’hi connectaran en els propers mesos, amb una inversió de 2,6 milions d’euros.

Gauita s’ha referit al projectel RenatuReus, la proposta per a la renaturalització de Reus finançat amb ajuts Next Generation i amb un pressupost de 4,2 milions.

Altrament, la nova empresa elèctrica municipal sostenible, Reus Energia, ja opera com a comercialitzadora. En 6 mesos ha estalviat uns 19.000 euros mensuals en la factura de la llum dels equipaments municipals i l’enllumenat públic.

La mobilitat sostenible

També s’ha referit a la futura zona de baixes emissions amb els objectius de “millorar la salut de la ciutadania i lluitar contra el canvi climàtic”. S’ha completat el procés de participació ciutadana i ara estan en marxa els treballs tècnics i polítics de redacció de l’ordenança. En paral·lel, es posen en marxa mesures complementàries: “el pla d’aparcaments dissuasius, desplegament de la xarxa de carrils bici, bicicleta compartida (amb 42.000 viatges i 5.200 usuaris registrats), bus a demanda (que ha ampliat l’horari i l’àmbit de cobertura)”, ha detallat.

En relació a les grans infraestructures de mobilitat, l’Ajuntament reclamarà a les administracions que aquestes s’executin. El traçat del futur tramvia per Reus “ja està acordat amb la Generalitat”; Adif ja ha adjudicat la construcció de la nova estació de Bellissens; i el ministeri ja ha publicat l’estudi informatiu de l’estació intermodal d’alta velocitat en terrenys de Reus i Vila-seca. Però s’estarà vigilant, ha subratllat.

En canvis urbanístics, a més dels de la zona sud, destaquen la culminació de la regeneració urbana del barri del Carme, que va començar en 2004, ara “amb la construcció d’un Centre d’Atenció Primària, un aparcament públic subterrani i habitatge protegit”.

Avança la transformació urbanística i nous equipaments a l’entorn del Mercat del Carrilet per convertir la zona en pol d’atracció. El projecte aposta per la mobilitat sostenible i preveu traslladar l’estació d’autobusos a l’altre costat de l’avinguda, dins el parc de Mas Iglesias.

I sobre l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona, Guaita ha detallat que el Govern de Reus manté un diàleg permanent amb els pobles i ciutats amb els quals Reus treballa en clau metropolitana per posicionar la regió com un espai singular al mapa d’Europa.

Capacitat dialèctica

La proverbial capacitat dialèctica de l’alcaldessa s’ha posat de nou de manifest en estar-se una hora dirigint-se al nombrós públic reunit al parc per exposar les línies de treball, valent-se només d’uns cartrons a modus de guia que consultava molt puntualment. De fons, una gran pantalla anava escopint vídeos dels temes que tractava. La posada en escena era arriscada en ser a l’aire lliure, en una tarda primaveral on podia ploure o fer una forta calor. No ha passat ni una cosa ni l’altra.