.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, durant la conferència. Foto: Cedida

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha afirmat que “em deixaré la pell” per defensar la igualtat entre homes i dones en una conferència pronunciada al Círcol en el context de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el proper 8-M.

L’alcaldessa ha subscrit en la seva intervenció que “des de Reus, volem avançar en aquesta direcció, estem avançant en aquesta direcció. Des de l’equip de govern municipal, un equip de govern divers, amb voluntat de sumar, aquest és el nostre compromís”.

Amb l’ull posat en la representació històrica i actual de les dones al consistori reusenc, Guaita ha reconegut que el camí recorregut des del 1979 fins avui “és enorme: en el primer mandat municipal de la represa democràtica, de 1979 a 1983, només 2 dones van ser regidores, i en moments diferents del mandat; en el mandat actual, hi trobem 13 dones i 14 homes; un mandat en què a més d’haver-hi una dona al capdavant de l’alcaldia les sis tinences d’alcaldia estan repartides a parts iguals entre homes i dones”. I ha citat el nom i tasques fetes per les regidores.

La tasca que les dones han fet i fan des dels espais de participació política, des dels càrrecs de govern, “ha estat intensa i fecunda, i ha contribuït a eixamplar la capacitat del nostre ajuntament de donar serveis públics de qualitat en tots els àmbits, molt per sobre de les obligacions que la llei assigna a les administracions locals”, ha continuat.

Així, en els 45 anys que ens separen del 1979, “és evident que les coses han canviat, i que la presència de les dones en àmbits de decisió, la seva capacitat de veure la ciutat “des d’un altre lloc” i enfocar les problemàtiques reals ha estat decisiva per fer possible la transformació que la ciutat ha experimentat”, però als ajuntaments catalans només hi ha 261 alcaldesses i 686 alcaldes: un 27,6% enfront el 72,4%.

I ha posat xifres al seu argument. Els municipis amb alcaldessa no arriben a un de cada tres, ha emfatisat. Fa quatre anys no arribaven a un de cada quatre. Pel que fa a les deu ciutats de més de 100.000 habitants, hi ha quatre alcaldesses: a l’Hospitalet de Llobregat, a Sabadell, a Santa Coloma de Gramanet i a Reus.

Demostrar que en saps més que un home

Guaita ha reclamat “trencar sostres de vidre: en alguns àmbits, per exemple en professions relacionades amb les cures i la salut, les dones tenen molta presència, però aquesta presència disminueix a mesura que ascendim en la piràmide de responsabilitat”. Un desequilibri evident, que trobem en el món de la ciència, “en el percentatge de docents a les facultats, per exemple, o al capdavant d’una càtedra”. I que amaga una altra realitat “que explica per què de vegades les dones llencem la tovallola: perquè si ets dona i tens un càrrec, has de demostrar que en saps molt més que un home, a qui se li reconeix la vàlua per descomptat”.

Més dades del 2023, ara pel que fa a percentatges de dones directives a l’estat per comunitats: Madrid, 40%; Andalusia, 35%, Galícia, 33%; Catalunya, 31%. I entre aquests percentatge de dones directives, moltes ho eren en àmbits tradicionalment feminitzats, com el de la gestió de RRHH o el d’administració, subratllava.

Ha citat exemples de la invisibilització: els algoritmes de la intel.ligència artificial no tenen en compte la tasca de els dones perquè d’allà on agafen la informació no hi apareixen.

L’alcaldessa concloïa que “hem de forçar tots els mecanismes que tinguem a l’abast perquè la tasca de les dones, les seves contribucions diàries a la dinàmica col·lectiva, tinguin espais de projecció i siguin visibles. Per això necessitem que més dones, avui i en els propers anys, s’incorporin a la presa de decisions, necessitem trencar definitivament sostres de vidre, i obrir encara més camins a la innovació”.

Jaume Garcia