.

El president espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa a La Moncloa. Foto: ACN

El president espanyol té un pla en “tres fases” per a Catalunya que acaba amb una votació per a un major autogovern, segons publiquen aquest dissabte ‘El Periódico’ i ‘La Vanguardia’, que fan una crònica de les converses informals que Pedro Sánchez va mantenir amb la premsa a Madrid durant les celebracions del 12-O. El pla preveu una primera fase per calmar les tensions amb la Generalitat, de “normalització i distensió”, on estaríem actualment, i que se centra en les relacions bilaterals i l’assoliment d’acord pràctics en temes entre els que La Moncloa també inclou els pressupostos. En la segona fase, segons aquests rotatius, Sánchez faria la seva proposta “política” a Catalunya, i finalment, en la tercera, accediria a una “votació” sobre la reforma, però centrada en un major autogovern, i en cap cas en l’autodeterminació.

Sánchez va explicar durant la recepció del 12-O que preveu presentar un projecte de pressupostos “a finals de novembre o principis de setembre” i que, amb el text ja redactat, iniciarà les negociacions amb la resta de forces polítiques per aprovar-los.

Segons publiquen ‘La Vanguardia’ i ‘El Periódico’, a la Moncloa “no va agradar” la reprovació al rei Felip VI votada pel Parlament de Catalunya, i tot i que Sánchez està estudiant donar-hi una resposta jurídica, també va admetre que es tracta d’un document “declaratiu” sense efectes.

ACN