.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença d’aquest dissabte, 12 de març. Foto: Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que Espanya no ha viscut “una situació tan dura i difícil” des de la Guerra Civil espanyola i la postguerra com la que està provocant el coronavirus.

En roda de premsa, el cap de l’executiu ha dit que el moment actual “posa a prova a tothom” i ha advertit que “el pitjor està per venir”. “Som en un moment crític i vindran dies molt durs, ens hem de preparar des del punt de vista psicològic i emocional”, ha avisat, tot reconeixent que l’Estat està “entre els països més afectats” d’Europa. D’altra banda, Sánchez ha reiterat la crida a la unitat a tots els representants i en especial als presidents autonòmics i ha assegurat que “si algú polemitza” ell el que farà és “conciliar”.

“No sortirà de mi cap retret a cap president ni cap govern del símbol que sigui”, ha insistit en ser preguntat per les discrepàncies amb el president de la Generalitat, Quim Torra. En aquest sentit, ha remarcat que ara està “en altres coses” i que les polèmiques entre administracions “són absolutament menors”. “Si algú marca distàncies ens hi aproparem, i si algú eludeix responsabilitats nosaltres les assumirem”, ha dit.

D’altra banda, Sánchez ha lamentat que Espanya sigui un dels països més afectats pel coronavirus i ha constatat que l’expansió està molt desequilibrada territorialment, ja que les comunitats més afectades són Madrid, Catalunya i el País Basc. El president espanyol ha demanat “un major esforç” als territoris “on el mal es concentra especialment” però no ha anunciat noves mesures específiques en aquests llocs, a banda d’una desinfecció de residències per a la gent gran per part de l’exèrcit a Madrid.

Moment “crític”

Sánchez ha insistit en diverses ocasions durant el seu discurs que ara es viu “un moment crític”, que ha considerat que només està superat per fets com la Segona Guerra Mundial, la Guerra Civil o la Postguerra espanyola. El cap de l’executiu ha demanat “arribar més forts” al final de la setmana vinent, tot i que ha evitat parlar de pics de contagis.

Sánchez ha explicat que a banda de frenar els contagis l’objectiu actual és “guanyar temps” perquè el sistema sanitari es pugui “preparar millor” i no es “col·lapsi”. A banda de la compra de 640.000 tests de detecció ràpida que ja ha anunciat aquest dissabte l’executiu, ha posat el focus en la producció pròpia de material de prevenció, com poden ser mascaretes, i ha assegurat que els ministeris de Sanitat i Indústria esta “organitzant” la producció nacional perquè es pugui fabricar aquests productes a escala espanyola. “Estem treballant a contrarellotge per garantir-ho”, ha promès.

Confinament de la població

Sánchez ha valorat molt positivament el nivell de “disciplina” de la població, que considera que ha seguit les ordres de confinament que s’havien dictat. Com a exemple, ha assenyalat que el dilluns Espanya va ser el segon país de la Unió Europea, per darrere d’Alemanya, amb més tràfic a internet, fet que considera indicatiu del grau de teletreball i de consum d’entreteniment en línia.

ACN