.

Pedro Sánchez durant el seu discurs d’investidura. Foto: ACN

El candidat socialista promet també la gratuïtat del transport públic a partir del gener per a menors i desocupats

El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres una pròrroga de la rebaixa de l’IVA als aliments bàsics fins al mes de juny de 2024. Durant el discurs d’investidura celebrat al Congrés dels Diputats, el president ha explicat algunes de les mesures econòmiques que aplicarà els mesos vinents en cas de ser escollit. En aquest capítol, ha mencionat també que a partir de l’1 de gener el transport públic “serà gratuït per a joves, menors i desocupats”, ampliant així una de les iniciatives aplicades per les administracions per combatre l’encariment dels carburants arran de la invasió russa d’Ucraïna.

“En coordinació amb les comunitats autònomes i els ajuntaments volem que aquesta política de transport públic gratuït sigui permanent i es consoldi”, ha manifestat Sánchez. El candidat també ha exposat propostes per eliminar la desigualtat per raó de gènere. Per aconseguir-ho, ha dit, vol aprovar una nova llei de “representació paritària” pensada per “trencar els sostres de vidre”. “Si les dones representen el 50% de la societat, el 50% del poder polític i econòmic els correspon elles”, ha afegit.

Encara en matèria econòmica, Sánchez ha proposat també elevar el llindar de renda necessari per entrar a les mesures “d’alleujament hipotecari” per fer front a la pujada dels tipus d’interès. Així, ha detallat que aquest llistó pujarà fins als 38.000 euros perquè més famílies puguin acollir-se a la congelació de la quota mensual durant un any i la prolongació del termini d’amortització.

Llistes d’espera i salut mental

Sánchez ha suggerit mesures per reduir les llistes d’espera a la salut pública, especialment en les visites a especialistes. “No podem, com a govern, quedar-nos de braços plegats”, ha dit abans de reconèixer que la sanitat és un tema transferit als governs autonòmics, de manera que s’haurà de treballar amb ells. Tanmateix, ha promès apostat per l’atenció primària i firmar un pacte d’estat per la salut mental pensat per garantir que no hi hagi “cap ciutadà que necessiti ajuda psicològica i no pugui obtenir-la”. “Aprovarem una llei de drets culturals”, ha agregat el dirigent socialista, que ha promès mantenir el bo cultural als joves.

ACN