.

Aquest servei permet l’atenció permanent als seus usuaris mitjançant la xarxa telefònica, per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutadania

Aquest servei permet l’atenció permanent als seus usuaris mitjançant la xarxa telefònica, per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutadania

L’Ajuntament de Salou i l’Oficina Local de Creu Roja a Tarragona han signat l’addenda del conveni de col·laboració en relació amb el servei de teleassistència, per tal d’aconseguir una qualitat de vida millor pels habitants del municipi. Aquest servei, que tindrà vigència fins el 31 de desembre de 2019, permet l’atenció permanent als seus usuaris mitjançant la xarxa telefònica, en cas d’emergència, destinat concretament a totes aquelles persones grans, disminuïts i malalts que estiguin incapacitats físicament o socialment per valdre’s per si mateixos, tant en situacions permanents com transitòries.

Per tant, a través d’aquest conveni la Creu Roja es compromet a oferir la instal·lació i la seva atenció d’urgències de 72 terminals del Servei de Teleassistència Domiciliària. El servei serà realitzat per personal remunerat adscrit al projecte, però també es podrà comptar amb voluntaris que portin a terme accions complementàries destinades a millorar la qualitat del servei.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Salou serà qui remeti a la Creu Roja les dades dels usuaris als quals s’haurà de realitzar la prestació, així com també haurà d’indicar amb claredat a la fitxa els usuaris que aniran a  càrrec de l’Ajuntament. L’Ajuntament també disposarà d’una llista d’espera amb un 10% més d’usuaris.

L’import per a l’any 2019 del servei bàsic serà de 22 euros per aparell i mes, encara que també hi ha la possibilitat d’adquirir altres opcions disponibles com és el cas del detector de caigudes. Aquesta quota mensual del servei inclou la connexió permanent d’alerta les 24 hores del dia a la Central Receptora d’Alarma de la Creu Roja, la connexió amb tots els serveis públics a fi de coordinar les emergències; l’avís del transport sanitari d’urgències en cas que sigui necessari; l’avís a familiars, amics, metge, etc.; i les trucades de seguiment des de la Central de Teleassistència.