L‘Ajuntament de Salou i la Generalitat han arribat a un acord que deslloriga l’espinós tema del tramvia al seu pas per la localitat costanera. Nou clima polític quant al tramvia amb el nou Govern de la Generalitat?
Si més no, l’equip de Salvador Illa ha decidit donar-li “un impuls” al tramvia del Camp solucionant gran part del problema més greu: durant un quilòmetre central del tramvia al seu pas per Salou no hi haurà catenàries i els vagons funcionaran amb bateria. I en segon lloc, la Generalitat s’ha compromès a finançar al totalitat de l’obra de l’Eix Cívic, el gran pulmó verd que se situarà al llarg del tramvia a Salou. Seran 14 milions d’inversió que venien compromesos de dècades enrera i que no havien trobat solució.
Altres notícies: |
Finalment, Salou també ha aconseguit que no hi hagi voreres de 25 centímetres a banda i banda de la plataforma ferroviària, fet que hagués fet que no fos permeable per als vianants.
La nova consellera de Territori, Sílvia Paneque, s’ha reunit avui amb l’alcalde de Cambrils, Alfred Clúa, i en presència també del de Salou, ha exposat el projecte de la primera fase del tramvia del Camp de Tarragona, les obres del qual començaran a principis de 2025. Es tracta de 14 quilòmetres de traçat que unirà Cambrils, Salou i Vila-seca i disposarà de 14 estacions. El pressupost és de 150 milions d’euros. Tindrà punts intercanviadors i es connectarà amb l’Aeroport.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha felicitat que s’hagi desllorigat el tema, però ha demanat que almenys s’alliberi de catenària 1,5 quilòmetres del seu terme. Granados es va reunir ahir amb el director general d’Infaestructures, Manel Nadal, moment en què es va solventar el cas.
Granados ha detallat que la seva reivindicació és “justa” ja que parteix del deute de la Generalitat, que ve d’un decret de 1989, des de la creació del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT). “Fins ara el Govern no ha acomplert i està en situació de morositat”. I ha reclamat un sistema integrat i inclusiu. Granados s’ha reunit avui també amb la consellera i hi ha “un compromís ferm per donar compliment a les demandes de Salou. Defensem el tramvia, però no en qualsevol condició. No podem tenir barreres arquitectòniques, volem un model com Sevilla, Saragossa o Zurich, i poder creuar sense una vorera de 25 centímetres als dos costats. Per fi les nostres reivinvicadions han estat ateses”.
Tot i que es preveu un sistema de catenària, el traçat comptarà també amb un tram específic entre estacions sense catenària als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca, i amb subministrament elèctric per bateries. Els aspectes que s’han tingut en compte pel disseny d’aquests trams sense catenària són:
• La plena integració de l’actuació en la trama urbana
• Els àmbits amb alta densitat de població pels quals està previst que discorri el tramvia
• La capacitat d’autonomia i recuperació d’energia de les bateries
Així mateix, també s’ha tingut en consideració l’eficiència i funcionalitat global del desplegament de la xarxa en termes de millora de la connectivitat entre municipis, la seva capacitat per potenciar l’ús del transport públic per avançar en la descarbonització de la mobilitat, a més de la manera com es complementa amb la resta de sistemes de transport.
L’actuació de la primera fase disposarà de 14 parades, entre les estacions de Cambrils Nord i Vila-seca Estació, tres de les quals conformaran un intercanviador amb les estacions ferroviàries d’Adif de Cambrils Nord, Salou-Port Aventura i Vila-seca. El seu traçat discorrerà majoritàriament per terrenys de l’antic corredor ferroviari i pels vials, atès que existeix una cessió temporal i gratuïta d’Adif a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per ocupar-los.
Paneque: ‘Consens territorial’
Al seu torn, la consellera ha trobat “raonables” les peticions del territori, i ha destacat “el consens territorial que ha fet possible el projecte” i ha dit ser “conscient” de ser al Camp de Tarragona, “una capitalitat que demana l’ actualització d’infraestructures, polítiques d’habitatge i noves mesures de sostenibilitat, a més de noves formes de moure’ns de manera més eficient i sostenible. Per això es vol desplegar la xarxa de tramvia, per descarbonitzar el transport”.
La consellera ha seguit afirmant que “el president Salvador Illa vol iniciar l’ampliació de la capacitat de l’Aeroport del Prat”, i això implica el Camp de Tarragona i que jugarà l’Aeroport de Reus. El Tramcamp “forma part de les infraestrutures que han d’enfortir Cataunya per mitjà de la sostenibilitat, un eix central de la UE. Tenim especial interès a apostar per tramvies i ferrocarrils”.
Finalment, ha detallat que als trams sense catenària se seguirà treballant amb els ajuntaments per perfilar el consens de les zones a definir i les zones de permeabilitat.
Carlos García, tècnic de Territori, ha explicat el projecte: la primera fase està molt avançada, i aprofita l’antiga trama ferroviària sense ús, de l’antiga estació a l’estació de PortAventura, mentre l’altre tram discorrerà per viaris municipals. “Un dels objectius és dotar de punts de proximitat per donar resposta als usuaris”.
De les 14 estacions, tres (Cambrils nord, Salou-PortAventura i Vila-seca) són tres punts d’intercanvi amb Rodalies. Altrament, s’ha coordinat el projecte amb els ajuntaments i han permès “definir correctament l’actuació”, de manera que serà “un tramvia molt urbà”.
Sobre la catenària s’està buscant un tram sense ella a les zones més densament poblades, de fet des de l’entrada venint de Cambrils fins l’alçada del carrer Berlín. Els tramvies tindran bateries per tenir autonomia en aquests trams i en tractar-se d’un tram d’un quilòmetre, no aminorarà la marxa.
L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, amfitrió de la trobada, ha detallat que aquesta semana han començat unes obres inicials al seu terme municipal, a Vilafortuny i el Camí del Corralet, i ha titllat el projecte com “una obra desitjada per tots i sobretot pels nostres veïns. Esperem el que vam demanar: la connexió de l’antiga estació amb la nova, que farà que els veïns estiguin molt més a prop dels municipis costaners”.
I ha concretat un seguit de demandes encara pendents, com l’ampliació de l’àrea d’actuació: “Cal continuïtat de la via verda, que comença a L’Hospitalet i que arribi fins a Salou, també que la xarxa sigui molt més permeable a la trama urbana i urbanitzar la totalitat de l’àmbit”. Cambrils vol que el tramvia “sigui un transport públic completament integrat a la trama urbana, desmantellant els elements que dividien el municipi. Ciclistes i vinants hi circularan, i connectarà Cambrils amb els barris i els municipis propers. Cambrils necessita el tramvia i el necessita ja”, ha conclòs.
La segona fase del Tramcamp implicarà ja les ciutats de Reus i Tarragona, discorrerà per 45 quilòmetres i comptarà amb 47 parades.
Director DiariTots21