.

La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya,  amb el rector de la URV, Josep Pallarès. Foto: Cedida

La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya, Mònica Sales, ha detallat aquets dilluns l’aposta de la candidatura per reforçar-lo el sistema universitari català i destinar-hi més recursos per equiparar-lo als millors estàndards europeus. “Estem molt orgullosos del sistema universitari català i, especialment, de la Universitat Rovira i Virgili, una universitat arrelada al territori i amb visió internacional que apareix molt ben posicionada en diversos rànquings mundials. Però cal anar més enllà. La URV necessita més suport per desplegar encara amb molta més eficàcia el seu rol al servei d’aquestes comarques i del seu desenvolupament”.

Sales, que aquest dilluns ha mantingut una reunió de treball amb el rector de la URV, Josep Pallarès, ha afegit que “cal aprofundir i protegir els trets característics que fan del sistema de coneixement català  un sistema singular i competitiu, malgrat tenir en contra una legislació espanyola estrictiva i uniformadora. Hi destinarem més recursos econòmics, acompanyats de la garantia d’una docència de qualitat i una recerca universitària d’excel·lència. Així mateix, també potenciarem la capacitat d’innovar i transferir coneixement al sector empresarial”.


Altres notícies:


També ha explicitat el suport a la Regió del Coneixement CatSud i a les apostes per sectors estratègics com el químic, el sector TIC o l’agroalimentari, que disposen d’ecosistemes ja en marxa, donant resposta a les seves necessitats de generació de coneixement i de personal format.

Pel que fa als centres de recerca  ha expressat que preveuen que l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)  pugui tirar endavant la tercera fase del seu edifici, que l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili pugui millorar l’eficiència energètica del biobanc, fer la remuntada d’un pis a l’edifici de Recerca del Joan XXIII i es pugui dotar d’una seu central. També que l’IPHES, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, pugui ampliar el seu edifici i fer-hi millores.

Com recull l’acord de Brussel·les, Sales també ha destacat que el sistema universitari català  serà present en els organismes internacionals on es prenen les decisions que l’afecten.

El programa de Junts+ Puigdemont per Catalunya també proposa planificar l’oferta universitària i els programes científics i de recerca d’acord a les necessitats econòmiques i socials i crear l’espai català d’ensenyament superior on la FP i la formació universitària professionalitzadora es planifiquin i programin de forma cooperativa per respondre de forma més eficient a les necessitats de perfils professionals de les empreses i el sector social.

Així mateix, Sales ha defensat que la URV i totes les universitats catalanes garanteixin que el català sigui la llengua d’ús de la comunitat educativa.

La trobada amb el rector de la URV forma part de l’acció ‘10 comarques, 100 trobades’ amb les quals Mònica Sales i altres membres de la candidatura traslladen les seves propostes a agents socials, econòmics, culturals i esportius i recollir les seves inquietuds.