.

.

TOTS 21


En aquesta zona anualment es produeixen quatre milions de quilos de musclos i set-cents mil quilos d'ostres

En aquesta zona anualment es produeixen quatre milions de quilos de musclos i 700.000 quilos d’ostres. Foto: Helder Moya

Experiències com tastar un vi a la vinya d’un celler, amb les notes de l’enòleg, o gaudir d’un àpat excepcional amb les explicacions dels xef, són moments que com a amants de la gastronomia, definim com a excepcionals. Per tant poder assaborir musclos i ostres a la Badia dels Alfacs, ens converteix en autèntics privilegiats.
Això succeeix a La Ràpita, a Musclarium, un projecte iniciat l’any 2014 i en el que el propietari, Albert Grasa, ens fa d’amfitrió.

Musclarium, un projecte iniciat l'any 2014 en mans del seu propietari, Albert Grasa. Foto: Helder Moya

Musclarium, un projecte iniciat l’any 2014 en mans del seu propietari, Albert Grasa. Foto: Helder Moya

Un quilòmetre mar endins, en una plataforma de fusta amb atmosfera mediterrània, descobrim que «les condicions climàtiques que tenim, amb temperatures altes gairebé tot l’any, així com les aportacions de fitoplàncton (gràcies a la confluència d’aigua dolça del riu Ebre i salada del Mediterrani) fan d’aquesta zona un espai ideal per a la cria d’ostres i musclos. Mentre a d’altres països es requereix uns tres anys perquè estiguin llestes les ostres, aquí estan al punt òptim en menys de dos anys. Penseu que tot és un procés 100% artesanal i ecològic» explica l’Albert.

L’ostra arrissada és una espècie cultivada a partir de la dècada dels setanta a les Terres de l’Ebre. Es tracta d’un mol·lusc de l’espècie crassostea gigas adaptat a les aigües mediterrànies que es cultiva a la Badia del Fangar i a la Badia dels Alfacs, al parc natural del Delta de l’Ebre.

«La carn d’aquestes ostres és fina i molt saborosa. Es pot consumir viva, al vapor o al forn i és molt apreciada pel seu intens gust de mar» apunta l’Albert, qui afegeix que «estem al lloc ideal per cultivar musclos, en aquesta zona anualment es produeixen quatre milions de quilos entre les noranta muscleres que hi ha i set-cents mil quilos d’ostres. Són un dels productes més apreciats del Delta de l’Ebre. Als inicis de la seva comercialització, als anys quaranta, es recollien de les roques, actualment es crien en vivers més coneguts com a muscleres», estructures rectangulars fetes de fusta i formigó, que estan clavades al fons del mar, i que serveixen per penjar les cordes on es produeix el musclo i l’ostra arrissada del Delta, les autèntiques joies d’aquesta badia.

Visitar Musclarium és gaudir d'una vessant pedagògica i immersiva en la cria de musclos i ostres. Foto: Helder Moya

Visitar Musclarium és gaudir d’una vessant pedagògica i immersiva en la cria de musclos i ostres. Foto: Helder Moya

Una experiència immersiva i gastronòmica

Visitar Musclarium és gaudir d’una vessant pedagògica i immersiva en la cria de musclos i ostres (amb explicacions per part d’un aqüicultor) com també gastronòmica. Durant el dia o en moments tant únics com és la posta de sol, assaborir uns musclos al vapor i unes ostres naturals tot contemplant l’horitzó del Delta de l’Ebre és impagable.

Un arrosset del Delta no faltarà, entre altres delicatessen, si opteu per fer el Monogràfic del Musclarium. Foto: Helder Moya

Un arrosset del Delta no faltarà, entre altres delicatessen, si opteu per fer el Monogràfic del Musclarium. Foto: Helder Moya

Si opteu per realitzar el Monogràfic (56 euros) el vostre paladar degustarà crema de musclo, ostres al natural, caldereta tradicional de pescador, ostra gratinada i un arrosset del Delta. Tot arrodonit amb el vi ‘Lo Xalador’. Aquesta activitat turística i gastronòmica és ideal per a tot tipus de públic, també per a famílies amb canalla amb ganes d’aprendre i viure l’experiència «una proposta turística innovadora a les Terres de l’Ebre» defineix l’Albert. Podeu reservar la vostra visita a www.musclarium.com.

Helder Moya