.

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Cedida

Quin balanç fa d’aquest mandat?

El balanç és molt positiu. La Canonja està més viva que mai, durant tots aquests anys hem estat treballant per convertir el nostre poble en un municipi modern, pròsper i socialment just.

Quines són les principals actuacions que ha desenvolupat l’Ajuntament en aquest mandat?

Durant aquests quatre anys hem pogut fer moltes inversions i actuacions per a millorar el nostre poble i la qualitat de vida dels canongins. Parlant en termes generals podem dir que des de la remodelació de tots els parcs del municipi i la creació d’alguns de nous, l’ampliació del cementiri, l’adquisició de la llar d’infants, la restauració de la façana del Castell de Masricart i la remodelació del pati del Castell, la construcció del rocòdrom, les reformes al Poliesportiu, les reformes en els vestidors del Camp de Futbol, pavimentació de diferents carrers i places, arranjament de zones verdes, les obres d’adequació del replà de l’església… i encara en podríem anomenar moltes més.

S’han acomplert els objectius, el programa previst? Què ha quedat pendent per fer?

El 2015 nosaltres vam elaborar un programa molt extens que abastava totes les àrees en les que te competència l’Ajuntament. Des de millores urbanístiques a actuacions de caràcter social, cultural, esportiu, medi ambiental, tecnològic… Aquest programa ha tingut un grau de compliment superior al 90%. El que ha quedat pendent és la construcció d’un poliesportiu lleuger, més pistes poliesportives i la pista de bikers. Aquestes actuacions no s’han dut a terme perquè no teníem els terrenys adequats per fer-ho i ens mancava l’aprovació de la qualificació urbanística. En aquest mandat hem negociat l’adquisició dels terrenys on ubicar-ho i ho podrem executar en els propers anys.

El consistori ha tirat endavant l’adquisició de l’edifici de l’Orfeó. Quin resultat tindrà per a la població?

L’edifici de l’Orfeó Canongí serà un gran equipament per al poble de la Canonja que es dotarà de tot el necessari per fer una vida cultural i social activa. L’estudi d’arquitectura que va guanyar el concurs d’idees, Figuerola-Gavaldà-Romera, ha acabat la redacció del projecte executiu i actualment es troba en fase d’exposició al públic.

Quan serà una realitat l’anomenat Museu del Mamut i què suposarà per La Canonja i per a l’ensenyament?

Si es van complint els terminis segons les previsions esperem que el Museu es pugui obrir al públic l’any 2021. Actualment s’ha conclòs la primera fase d’obres de consolidació i reforma del Mas de l’Abeurador i després de l’estiu es començarà la segona fase.

Posicionar-nos com un atractiu cultural i turístic més del nostre territori, amb una oferta diferent a la resta de municipis que podrà tenir un interès pel turisme familiar i educatiu.

Els busos de Tarragona seran progressivament gratuïts a La Canonja?

Evidentment que els veïns de la Canonja no tindran un tractament diferent. Nosaltres també volem arribar a la gratuïtat total del transport públic urbà. En aquests moments s’estan fent els tràmits jurídics i administratius perquè en breu es puguin aplicar als canongins els mateixos descomptes que tenen els veïns de Tarragona.

Com valora la posada en marxa en aquest mandat dels Pressupostos Participatius?

Nosaltres sempre hem apostat per la participació ciutadana i aquest era un dels punts estrella del nostre programa electoral. Pocs municipis del nostre entorn i de les nostres dimensions han estat capaços de posar a disposició de la ciutadania 200.000 euros perquè decideixin en què invertir-los. La primera edició dels nostres Pressupostos Participatius va ser un èxit de participació que es va situar molt per sobre de la mitjana d’aquests processos. Ara ens trobem en la tercera edició, en la que hem incorporat algunes novetats com el vot telemàtic, esperant aconseguir noves aportacions d’idees i projectes per part dels canongins.

Quin és el nivell d’atur del municipi i quines actuacions emprèn l’Ajuntament?

En el mes de gener teníem 324 aturats el que representa un 12,48%, una taxa lleugerament per sota de la mitjana provincial. L’Ajuntament ha establert convenis de col·laboració amb el SOC, plans d’ocupació amb el Consell Comarcal i hem creat borses de treball per accedir a oferta pública d’ocupació. A la vegada des del consistori s’estableixen converses amb les indústries del nostre terme municipal per tal que contractin, en la mesura del possible, als canongins aturats.

I en Serveis Socials, quines han estat les actuacions del consistori i les prioritats?

En coordinació amb les altres administracions, hem continuat treballant per a donar continuïtat als programes socials com el Servei d’Atenció domiciliària a la gent gran, suport i assessorament en tràmits, servei integral d’atenció a la dona, programes d’inclusió social i comunitària, equip d’atenció a la infància i adolescència i servei de Centre Obert.

Enguany, per oferir un millor servei al ciutadà, hem traslladat l’edifici de l’àrea d’Acció Social i Ciutadania al carrer Raval davant de l’Ajuntament en l’antic local de la Secció de Crèdit de la Cooperativa. Ara disposem d’unes instal·lacions més adequades i òptimes per atendre als usuaris.

Tenen problemes d’incivisme, amb la brossa, els excrements de gossos, el mobiliari urbà? Quines mesures prenen o preveuen prendre?

Ni més ni menys que els que tenen altres municipis. Crec que és un problema generalitzat i estem treballant per una banda des de la conscienciació i l’educació cívica i per altra sancionant sempre que es pugui identificar a l’infractor, tot i que aquesta identificació de vegades no resulta fàcil.

La Canonja és un municipi clarament químic. El Govern central preveu tirar endavant les xarxes tancades d’electricitat, que suposarà una reducció de la tarifa elèctrica per a les companyies. Creu que serà una solució clau per evitar el risc de fuga d’empreses?

Evidentment tot el que sigui una millora per a la competitivitat de les empreses del nostre territori ajudarà a que es mantinguin les inversions i fins i tot a rebre de noves.

Han creat un itinerari d’Anella Verda, és compatible ser un municipi industrial i apostar per l’ecologia?

Doncs clar. Tot i que la indústria ocupa una part important del nostre terme municipal, la zona de les hortes de la Canonja disposa d’una protecció específica en el nostre POUM, per preservar els usos agrícoles.

També disposem del Mur Verd, amb una superfície de 44,5 hectàrees, al que s’hi destinen 55.000 euros anual pels seu manteniment, als que hauríem de sumar els 33.000 euros que es destinen a preservar la Riera de la Boella.

L’Anella Verda, amb un recorregut d’uns 7 quilòmetres, va ser una proposta que va sorgir dels Pressupostos Participatius i que discorre per zones rurals i urbanes del municipi. El projecte ha tingut una gran acollida entre els canongins i molts d’ells l’utilitzen per fer esport i activitats saludables.

Hi haurà algun dia el CAP que reclama la població? Què li diu la Generalitat?

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va establir el compromís d’obrir el CAP en el primer trimestre de 2019. Esperem i desitgem que això sigui així ja que si no es produeix l’obertura del consultori en aquest període haurem de reprendre noves accions.

Vostès concedeixen ajudes per al lloguer de joves Quina resposta està tenint el programa?

Aquesta era també una proposta del nostre programa electoral i es va posar en marxa el 2018. Fins ara s’han atorgat una desena de subvencions i per enguany hem hagut d’ampliar la partida destinada.

Quin és el nivell impositiu de l’Ajuntament, especialment quant a l’IBI?

L’Ajuntament de la Canonja és un clar exponent d’un exercici democràtic sa i transparent. El rigor i l’estabilitat amb que s’han administrat els fons públics ha donat els seus fruits i ara podem dir que som dels pocs ajuntaments d’Espanya que no tenim cap deute pendent amb els nostres proveïdors, ja que des de sempre hem estat al corrent de pagament de totes les factures i obligacions fiscals. Aquesta situació sanejada ens permet dur una política fiscal i tributària de contenció de preus i fins i tot de rebaixa d’alguns impostos.