.

La cuina de la casa pairal de Gaudí. Foto: Tots21

Riudoms ha redescobert la modesta casa pairal d’Antoni Gaudí i li ha fet un rentat de cara actualitzant el seu contingut i creant un relat homogeni que es basa en la premisa d’oferir al visitant els orígens de l’arquitecte, insinuant que aquests van ser capdals en la seva obra posterior. Si un mira el paisatge més icònic de Barcelona inevitablement deduirà que va ser un riudomenc/reusenc qui el va crear.

Situada al raval de Sant Francesc, la casa pairal ha estat redefinida i se li han afegit relats homogenis, com un timeline de la seva vida i de la seva nissaga, dibuixada a les parets de la primer planta, o bé un mapping situat a l’entrada, a la planta baixa, que juga amb l’espai de les parets i explica breument el Gaudí nen i el Gaudí que de gran tornava a Riudoms.

Força interessants són els objectes personals de Gaudí, col.locats enmig del timeline, com ara una col.lecció de compasos que es van salvar de la crema de la cripta de la Sagrada Família, o l’esquel.la original del dia de la seva mort. També hi figura una escopeta de Gaudí, que se suposa que va fer de sometent donat que apareix en una foto de l’època, i un quart element és un original d’una acció del pantà de Riudecanyes, que acabava de ser construït, a inicis del segle XX. Tot aquest material ha estat aportat per un dels grans col.leccionistes i amants de Gaudí, el riudomenc Xavier Fortuny, que fou director de la revista local L’Om i abans, corresponsal a la vila del Diari de Tarragona.

La regidora de Promoció Turística, Inma Parra, a la caldereria, situada al sòtan. Foto: Tots21

Els Gaudí, procedents de França, tenen arrels a Riudoms des del segle XVII, on l’avi de l’arquitecte va ser el primer calderer de la nissaga. Al timeline apareix una imatge de la llevadora que va veure néixer Antoni Gaudí, Engràcia Llorens -1821-1897- que sempre va mantenir que Gaudí va veure la llum al Mas de la Calderera, a Riudoms. La mostra, on obstant això, no entra en guerres entre Ruidoms i Reus sobre el naixement de l’arquitecte, però queda clara la llarga nissaga riudomenca de Gaudí.

També podem veure les persones que van ser crucials en la vida de l’arquitecte, com Josep Fontserè, mestre d’obres, que li va donar feina en la construcció del Mercat del Born i al parc de la Ciutadella. O Joan Bergós, el primer que va mantenir per escrit la naturalesa riudomenca de Gaudí. Acaba el relat dibuixat a les parets de la sala amb la trista notícia de la mort de la darrera dels Gaudí, Teresa Llaberia Gaudí, finada als 92 anys, fa només un any i escaig, el 23 de maig de 2020. No queden més Gaudís a Riudoms. La saga ha finit a la vila.

L’Ajuntament de Riudoms presentava divendres les millores que s’han realitzat en l’experiència de visita a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí en els últims mesos. Es tracta d’unes actuacions que aposten per una visita totalment immersiva que permetrà copsar en primera persona els orígens de l’arquitecte Gaudí vinculats a Riudoms. Sota l’eslògan «La força d’uns orígens», s’ofereix una experiència més enriquidora a les persones que visitin la Casa Pairal.

La petita i estreta habitació on vivia Gaudí. Foto: Tots21

Un canvi conceptual i audiovisual

Les millores han consistit, d’una banda, en la redefinició conceptual dels diferents espais de la casa i en la manera com aquesta es presenta al públic que la visita. De l’altra, s’ha incorporat el mapping immersiu que fa especial èmfasi en els estímuls d’infantesa de Gaudí vinculats al poble. També s’ha equipat la casa amb audiovisuals i equips d’imatge, i s’han instal·lat vinils explicatius.

La regidora de Promoció Turística, Inma Parra, destaca que «la nova proposta significa un impuls turístic i cultural per Riudoms basant-nos en la figura de Gaudí i els seus orígens vinculats al nostre municipi».

Espai dedicat a seguir la biografia dels episodis més detacats de la nissaga Gaudí a Riudoms. Foto: Cedida

Es programen activitats per conèixer la nova experiència

La Regidoria de Promoció Turística ha programat un acte inaugural i unes visites guiades gratuïtes amb l’objectiu de donar a conéixer al públic general la nova experiència «La força d’uns orígens». La inauguració tindrà lloc aquest dissabte 10 de juliol a les 12.30 h i les visites guiades es faran el diumenge 11 de juliol a les 11.00 h, a les 12.00 h i a les 13.00 h.

A causa de les mesures establertes per la Covid-19, les dues activitats tenen aforament limitat i, per tant, les persones que vulguin assistir-hi han de fer una reserva prèvia a través de la pàgina riudoms.cat.

Un frame del mapping. Foto: Cedida

La Casa Pairal, un retorn als orígens de Gaudí

La Casa Pairal permet fer un viatge en el temps per reviure el que l’arquitecte experimentava i percebia durant la seva infantesa. En la visita a la Casa Pairal de la família Gaudí de Riudoms, es descobreix l’origen de la nissaga i, tal com diuen els experts, com aquests orígens rurals i el seu entorn van influir clarament en la seva genial obra arquitectònica.

Així, els i les visitants descobriran el taller de caldereria del pare i l’habitatge familiar de l’època, i podran contemplar l’exposició permanent de plànols d’algunes de les obres d’Antoni Gaudi, obra de l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka. Diversos calderers han fets aportacions de calderes i materials diversos per nodrir la mostra, tot i que es conserva una caldera original del pare de Gaudí. També sorprèn la presència d’un bufador de dimensions descomunals.

També podran admirar la col·lecció de dibuixos originals dedicats a Gaudí de l’escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l’arquitecte i principal autor del grup escultòric de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família, que tenen com a motiu principal la representació d’escenes quotidianes de la Sagrada Família de Natzaret i com a taló de fons el temple de l’arquitecte.

Visites guiades durant tot l’estiu

La Casa Pairal ofereix visites guiades els diumenges des de l’11 de juliol fins al 19 de setembre a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h. Per reservar una visita es pot fer a través de la pàgina riudomsturisme.cat o enviant un correu electrònic a promocio@riudoms.cat. Les visites estan adaptades a les mesures de prevenció sanitària de la Covid-19 establertes per les autoritats.

Jaume Garcia