.

Aquesta obra serà beneïda i presentada al públic aquest proper diumenge dia 7 a les 19.00 h a l’església parroquial de Riudoms, en el transcurs de la Missa i Capítol de la Confraria de la Puríssima Sang

Aquesta obra serà beneïda i presentada al públic aquest proper diumenge dia 7 a les 19.00 h a l’església parroquial de Riudoms, en el transcurs de la Missa i Capítol de la Confraria de la Puríssima Sang

La parròquia de Sant Jaume Apòstol de Riudoms en el procés de recuperació del seu patrimoni artístic i cultural en col·laboració amb l’empresa reusenca Taller AVALL, descobreixen de forma sorprenent una obra desapareguda en els fets del 1936 del reconegut artista barroc Bonifàs.

Es tracta de la part posterior del misteri de la pietat «davallament» com l’anomenen a Riudoms. Al 1930 es realitzà un nou pas per la pietat aprofitant peces de l’antic pas barroc (fotografia del pas del 1930), les peces aprofitades van ser el frontal, la creu i la part posterior essent destruït al 1936. Les úniques peces que es van salvar de la destrucció foren la creu i la part posterior. La creu actualment es desconeix la seva ubicació.

La part posterior no tan sols tenia la funció estètica sinó de subjecció de la creu que presidia el pas darrere la pietat. Amb una riquesa ornamental molt documentada en les obres de Bonifàs  i coronat per un angelet s’hi pot observar el detall central del sudari de la Verònica, símbol de la compassió. L’obra es de fusta, daurada i policromada.

PROCÉS DE RESTAURACIÓ:

L’empresa encarregada de la restauració i estudi d’aquesta obra ha estat el Taller AVALL de Reus. Especialitzats en conservació i restauració de Béns Culturals, que ja han dut a terme altres restauracions de gran envergadura al camp de Tarragona. Durant el procés d’estudi i catalogació de la peça, s’ha descobert gràcies a la col·laboració de la parròquia, en especial Mn. Josep Mateu, el seu rector, l’arxiver de la Diputació de Tarragona i de Riudoms que la peça no tan sols era més antiga del que es pensaven sinó que pertanyia al taller del Bonifàs.

El procés de restauració ha consistit en la desinfecció i desinsectació, neteja mecànica en sec, consolidació de totes aquelles parts trencades que podien patir el risc de pèrdua, neteja amb agents químics i gels solvents per tal d’eliminar tots aquells vernissos opacificats i esgrogueïts i eliminar els repintats que s’havien dut a terme al llarg dels anys, retrobant la policromia original de Bonifàs. Finalment s’ha reintegrat la obra puntualment i s’ha protegit el conjunt amb un monòmer d’hidrocarbur. Per la reintegració s’ha dut a terme un criteri museístic, discernint en tot moment l’original de les reintegracions practicades.