.

.

TOTS 21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant una compareixença davant la premsa. Foto: Cedida

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i set alcaldes més d’ERC insten a un “front comú” del món municipal per reclamar al govern espanyol que els permeti gastar el que han acumulat de superàvit en els darrers anys.

En un article publicat aquest dimarts a ‘La Vanguardia’, els batlles defensen que els ajuntaments han de poder disposar dels seus propis recursos per minimitzar els efectes de la crisi. I concretament demanen a l’executiu de Pedro Sánchez que modifiqui “urgentment” la llei d’estabilitat pressupostària. Es tracta d’un petició que “no entén de colors polítics” i avisen que ningú entendria que els ajuntaments no puguin posar els recursos econòmics a disposició de la gent.

En l’article, Ricomà i set alcaldes més demanen poder disposar “lliurament” dels propis recursos dels ajuntaments. Una petició que, segons afegeixen, sembla “obvia” però recorden que fa anys que els ajuntaments es troben sotmesos a una normativa estatal que els obliga a acumular estalvi en comptes de tornar els recursos a la ciutadania per exemple amb la millora de serveis públics.

Defensen que la norma estatal permet que les administracions acumulin recursos en períodes de creixement econòmic per poder-los gastar en cas de recessió o grans necessitats sobrevingudes. I segons diuen, “indiscutiblement el moment ha arribat”, en referència als efectes de la crisi pel coronavirus.

Els alcaldes recorden que la Comissió Europea ja ha anunciat la congelació de regles fiscals pretenent que els governs estatals modifiquin les seves normatives per facilitar l’increment de la despesa pública, també dels ajuntaments.

Segons l’article, l’últim decret estatal de mesures econòmiques quantifica en 300 MEUR el “petit marge” per al conjunt dels municipis de tot l’Estat. Una xifra “clarament insuficient” tenint en compte que només el 2018 els consistoris van generar un superàvit de 6.000 euros.

“Us convidem a fer un front comú per instar el govern espanyol a modificar de manera urgent aquesta normativa i ens permeti utilitzar els superàvits acumulats sense condicionants. Podem i volem ser un actor important per contribuir a recuperar-nos d’aquesta crisi i seguir garantint l’estat del benestar”, conclouen.