.

Imatge habitual aquests dies, carrers buits arreu. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha demanat més actuacions per part d’empreses i ciutadans per frenar el coronavirus.

En un article enviat als mitjans de comunicació, que porta per títol ‘Podem fer-hi més, hem de fer-hi més’, Ricomà es dirigeix en primer lloc a les empreses i indústries ‘que no proveeixen serveis imprescindibles en aquest moment’. La construcció i el transport de mercaderies no bàsiques ‘hauria de suspendre’s. És ‘un sacrifici que hauran de fer més tard o més aviat’.

També s’adreça a les entitats bancàries demanant que tanquin les oficines: ‘Han fet un avenç espectacular en serveis telemàtics, combinant-ho amb l’atenció telefònica podrien tenir totes les oficines tancades maximitzant la seguretat de treballadors i clients’.

Als particulars i professionals que tenen persones que ajuden en les feines de casa demana ‘si us plau, no les posem en risc fent-les desplaçar’ i ‘no posem en risc les mateixes famílies’. I reclama ‘que els retribuïu igual la feina. No fem recaure la crisi a la gent més necessitada. Recordeu que l’única estratègia guanyadora per guanyar el coronavirus és evitar els contactes’.

Ricomà segueix: ‘Abstinguem-nos de fer compres telemàticament. Les llargues cues davant les oficines de correus i l’activitat frenètica dels repartidors de paquets delaten una notable inconsciència. Si volem lluitar contra la transmissió del virus, estem fent el pitjor que podem fer, creant corredors perquè es propaguin’.

Finalment, apel·la també als propietaris que lloguen locals i pisos a autònoms i famílies ‘que perdran els ingressos mentre duri la crisi, que suspenguin el seu cobrament. Si l’economia productiva es paralitza, el cobrament de rendes també s’hauria de paralitzar. Tenir els llogaters contra les cordes té un preu social enorme’.

L’alcalde és especialment dur amb el Govern central per no ordenar el confinament total de la població: ‘És una llàstima, però, que el pretès estat d’alarma decretat no ens faculti per aturar encara més l’activitat i confinar literalment la població. Ans al contrari, el govern central no està encarant el problema en la seva dimensió real i obre massa escletxes que dificulten el confinament real i total de les poblacions i dels territoris que ho exigeixen per tal de garantir la salut dels ciutadans.’