.

La visita del Dr. Schrock a la ciutat ha estat promoguda des de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, el Centre d’Innovació AMIC (Centre d’innovació de la URV) i la mateixa AEQT

La visita del Dr. Schrock a la ciutat ha estat promoguda des de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, el Centre d’Innovació AMIC (Centre d’innovació de la URV) i la mateixa AEQT

El professor Richard R. Schrock, químic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l’any 2005, realitza aquest dilluns una visita al sector petroquímic tarragoní. La jornada ha començat a la Cambra de Comerç de Tarragona, on, en el marc del cicle “Bon dia Tarragona”, el científic ha pronunciat la conferència “Molybdenum olefin metathesis catalyts for industrial processes”. Davant un auditori format en bona part per representants de les empreses dels polígons químics tarragonins, Schrock ha exposat com els resultats i descobriments de la seva recerca són d’aplicació en els processos industrials.

El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Josep Francesc Font, ha estat l’encarregat de fer la presentació de l’acte, en el qual també ha participat el doctor Mel Luetkens, director de Ximo Hungary Ltd, que ha parlat de “Successful industrialization of metathesis”.

Després d’aquesta conferència, el Dr. Schrock ha començat una sèrie de visites per diverses de les empreses de l’AEQT. Aquestes visites, que omplen tota la seva agenda d’aquest dilluns i que continuaran també dimecres, li permetran endur-se una visió panoràmica i global de quines empreses conformen el principal polígon químic del sud d’Europa, quina és la seva estructura, quins són els seus processos i principals productes…

La visita del Dr. Schrock a la ciutat, que ha estat promoguda des de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, el Centre d’Innovació AMIC (Centre d’innovació de la URV) i la mateixa AEQT, s’allargarà fins dimecres i, a més de les relacions amb el teixit industrial, inclou també visites a la URV i a instituts de Formació Professional com el Comte de Rius, així com un seminari al Campus Sescelades.

Richard Royce Schrock  (4 de gener de 1945, Berné, Indiana, Estats Units) va cursar química a les universitats de Califòrnia (es va llicenciar el 1967) i a Harvard, on es va doctorar el 1971, i va realitzar els seus estudis post doctorals a la Universitat de Cambridge (Gran Bretanya).

L’any 1972 va ser contractat per la companyia química E. I. DuPont de Nemours and Company, on va formar part del grup investigador de George Parshall. Tres anys després va entrar en el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts, MIT, on es va convertir en professor el 1980 i a on segueix exercint la seva activitat docent.

Entre els guardons que ha aconseguit al llarg de la seva carrera figuren els premis en Química Inorgànica i Química Organometàl·lica de la Societat Química Americana. Al costat del francès Yves Chauvin i el també nord-americà Robert H. Grubbs, va guanyar el Premi Nobel de Química de 2005 pel seu treball en el camp de la metàtesi olefínica, especialment realitzada sobre els alquens.