.

El projecte contempla un SUDS en el tram urbà de la riera de l’Escorial a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha publicat aquest dilluns al perfil del contractant la licitació dels contractes per a la redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) de Reus així com la redacció del projecte executiu, direcció d’obra i coordinació de seguretat i salut del primer d’aquests SUDS a l’antiga llera urbana de la riera de l’Escorial.

Els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible són infraestructures de gestió d’aigües pluvials que imiten processos hidrològics naturals de drenatge, i que permeten emmagatzemar i recuperar part de l’aigua d’escolament.

La redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible de Reus (el primer lot del contracte) estudiarà les possibilitats d’incorporació d’infraestructures de drenatge sostenible a la ciutat, fent més permeable la ciutat per millorar la gestió de l’aigua d’escolament, en coordinació amb els dos plans que formen part de l’Ajuda de la «Fundación Biodiversidad»: el Pla de Refugis climàtics i el Pla de la Infraestructura Verda Blava i Biodiversitat.

Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme, afirma que “el document permetrà disposar d’un instrument estratègic que defineixi les eines i línies d’acció en el marc de la gestió de l’aigua de pluja, encaminades a reduir la inundabilitat d’origen pluvial i reduir els abocaments, a més de prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència del territori”.

En aquest sentit, el document posa en valor que l’aigua és un recurs natural valuós, i que cal reduir l’aportació d’aigua de la pluja al sistema de sanejament i recuperar l’aigua d’escolament cap al sòl fèrtil o per al seu emmagatzematge. El contracte té un pressupost de licitació de 145.200 euros.


Altres notícies:


El segon lot del contracte és la del projecte executiu d’un SUDS en el tram urbà canalitzat de la riera de l’Escorial a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. L’objectiu és millorar la capacitat hidràulica dels barrancs de Barenys-Escorial i obtenir, entre altres beneficis, contribuirà a la renaturalització urbana mitjançant una nova estratègia de plantació d’espècies vegetals més resilients, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la renaturalització urbana.

Així mateix, es facilita l’accés a la ciutadania, per a l’estudi i difusió dels SUDS, i es posen en valor els elements associats a l’aigua, promovent un recorregut de l’aigua de l’antiga Riera de l’Escorial (avui canalitzada en gran part), fomentant el patrimoni històric, social, mediambiental i ecològic de la ciutat. Altres objectius són controlar la inundació d’origen pluvial i fluvial de la zona, recuperar part de l’aigua d’escolament i dirigir-la a sòl fèrtil, enlloc de dirigir-la al sistema de clavegueram o a la xarxa de pluvials.

Com a objectiu més ampli, els dos projectes es plantegen prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic, augmentar la biodiversitat, millorar la resiliència del territori i facilitar l’accés dels ciutadans a aquest espai verd. El contracte del segon lot té un pressupost de licitació de 38.796,45 euros.

Els dos treballs s’inclouen en el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

RENATUReus té un pressupost de 4,2 milions d’euros, finançat amb ajuts Next Generation, i busca renaturalitzar la ciutat amb els objectius de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans, i d’incrementar la biodiversitat, la seva conservació i adaptació.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */