.

Tres joves musulmanes, 'd'esquena, entre el nombrós públic assistent, comentant durant el plenari. Foto: ACN

L’Ajuntament de Reus ha aprovat inicialment la prohibició del burca i nicab a la via pública i als autobusos municipals. L’equip de govern -CiU i PP- s’ha quedat sol en l’aprovació de l’ordenança de civisme, davant una oposició que hi ha votat, en bloc, en contra, i enmig d’un ple tens, amb crits, xiulets, aplaudiments i cartells de rebuig a la proposta. L’alcalde Carles Pellicer ha insistit que no és una qüestió religiosa, i que només respon a motius de seguretat. Unes joves musulmanes indignades amb la nova ordenança han avisat que moltes dones optaran per tancar-se a casa i no duran els nens a l’escola. A una d’elles, que anava completament tapada, se li ha vetat l’entrada a l’Ajuntament.

“És per motius de seguretat, no per religió”, han reiterat un cop i un altre l’alcalde i la tinent d’alcalde, Carles Pellicer (CiU) i Alícia Alegret (PP). Pellicer ha recordat que es tracta d’una ordenança molt àmplia que busca “preservar el bé públic” i ha lamentat que el debat només s’hagi centrat en la qüestió del burca.

Imatge que presenta un nicab

A partir d’aquí, s’ha emparat a la sentència del TSJC que “avala la legalitat” d’una proposta que Reus comparteix i manté com la ciutat de Lleida. La CUP ha alertat de l'”acció-reacció” que despertarà la proposta. “Provocarà que, dins la comunitat musulmana, la part més integrista guanyi pes”, ha avisat el portaveu del grup municipal, David Vidal.

La sala de plens s’ha omplert de gom a gom d’un públic clarament dividit entre defensors i detractors de la proposta, des d’un grup reduït de joves mares musulmanes i nombrosos activistes amb cartells, a simpatitzants del PP i també d’ultradreta, sota la vigilància de mossos de paisà.

Hi ha hagut certs moments de tensió i crits que han obligat l’alcalde a demanar silenci, alertant que sinó, es desallotjaria el ple. A mode d’anècdota, mentre es desenvolupava el plenari s’han sentit esclatar diversos petards que llançaven uns quants activistes a la plaça del Mercadal, com a crítica al fet que aquesta acció podrà ser multada amb la nova ordenança.

/* JS para menú plegable móvil Divi */