.

El director general de Patrimoni, amb el comissari de l’Any Fortuny, l’alcaldessa de Reus i el regidor de Cultura. Foto: Cedida

Hi ha molt de Marià Fortuny per descobrir més enllà de la Vicaria, de la Batalla de Tetuan i, per descomptat, de l’estàtua del Condesito, que a Reus gairebé supera en popularitat al propi autor de l’aquarel·la que en va servir de model. I l’objectiu de l’Any Fortuny, que arrencarà aquest dijous, dia 21 de novembre –el dia en el qual es compleix el 150 aniversari de la mort del pintor reusenc– és, precisament, redescobrir-lo i reinterpretar-lo un segle i mig després de la seva prematura desaparició.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el director general de Patrimoni de la Generalitat, Joaquim Borràs; el regidor de Cultura reusenc, Daniel Recasens, i el comissari de l’Any Fortuny, Francesc Quílez, han presentat aquest dilluns el programa complet d’un homenatge que arrencarà aquesta mateixa setmana amb un acte obert a la població i que culminarà el mes de novembre de 2025, havent passat, a més de Reus, per totes les ciutats on Fortuny va deixar empremta, com ara Barcelona, Madrid, París, Tànger, Venècia, Nàpols, a més de Granada o Roma.

La celebració de l’Any Fortuny arriba després de la decisió del Govern de la Generalitat de commemorar oficial els 150 anys de la mort del pintor reusenc com a celebració de país, partint de la base que se’l considera el pintor català més important del segle XIX i un dels més rellevants de la seva època a escala mundial. Marià Fortuny i Marsal (1838-1874) va morir d’una úlcera estomacal el 21 de novembre de 1974 a l’edat de 36 anys a Roma i aquest dijous, a les 19:00 hores, el Teatre Fortuny de Reus viurà l’arrencada oficial dels actes d’homenatge amb un espectacle de petit format que comptarà amb música del compositor Alfredo Panebianco, la participació de l’actriu Aida Folch, l’historiador de l’art Ricard Bru i també l’Orquestra Camerata XXI.

L’acte és d’accés lliure i gratuït i també s’hi espera la presència de la consellera de Cultura, Sònia Hernández i de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, a més del comissari de l’Any Fortuny, Francesc Quílez.


Altres notícies:


Precisament, Quílez ha destacat durant la presentació del programa que l’Any Fortuny és “una oportunitat de revisar l’obra de l’artista més internacional i cosmopolita del segle XIX” però, sobretot, de “reformular clixés” que tenim sobre ell i la seva obra i donar-los una “nova narrativa més actualitzada a la sensibilitat actual”. En aquest sentit, Quílez considera que Fortuny pateix encara “el tòpic de ser un pintor preciosista” i aposta per donar a conèixer a les noves generacions la seva veritable faceta de pintor “atemporal”, amb un “alt nivell d’autoexigència” i “ple de contradiccions” en la recerca de noves fórmules per expressar-se.

Dues exposicions úniques

Dos dels moments clau de l’Any Fortuny seran les dues exposicions que acollirà Reus durant els dotze mesos de celebracions. La primera s’inaugurarà la pròxima setmana al Museu Salvador Vilaseca i s’ha titulat ‘Marià Fortuny. Una biografia sobre paper’ (més infornació aquí), en la qual es podran veure una gran quantitat de peces desconegudes pel gran públic on en destaquen els dibuixos i estampes més rellevants de l’artista, on es mostra, segons Quílez, “el seu vessant més catàrtic i compulsiu”. L’exposició es podrà visitar entre el 28 de novembre de 2024 i el 8 de febrer de 2025.

La segona gran exposició del calendari i la gran aposta de l’Any Fortuny és ‘Fortuny, l’observació de la natura’ (més infornació aquí), que del 18 de setembre al 16 de desembre de 2025 també es podrà veure al Museu Salvador Vilaseca. En aquest cas s’hi reuniran bona part dels quatres més importants de Fortuny sota el prisma del contacte amb la natura que gairebé en tot moment manté el pintor. En aquest cas s’hi podrà veure des de peces del MNAC o del Prado, a més d’altres de col·leccions privades sovint molt difícils de veure.

Conferències per totes les ciutat ‘de Fortuny’

Altres accions destacades són el cicle de conferències ‘Fortuny: la geografia sentimental d’un pintor’ (més informaació aqui), que s’iniciarà el desembre del 2024 i transitarà per diverses ciutats vinculades amb l’artista; el cicle Paradigmes, que va començar al setembre i s’allarga fins al desembre; i les Jornades Fortuny, que tindran lloc a l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller entre el 20 i el 22 de novembre. El MNAC també ha previst un seguit d’activitats amb motiu d’aquesta commemoració i també entitats reusenques com ara el Centre d’Amics de Reus, que té la seva seu a la casa natal del pintor, prepara un programa d’activitats commemoratives.

La celebració de l’Any Fortuny s’inscriu en el conjunt de commemoracions de la Generalitat de Catalunya per l’any 2024 i s’impulsa des de l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.