.

D’esquerra a dreta, Francesc Ram, Lluís Llop, Joan M. Mallafrè i Jaume Cervera. Foto: DiariTots21

Reus organitza la primera edició del Concurs internacional de gravats Mini Print per reconèixer el gran pintor Marià Fortuny i Marsal (1838-1874) en l’Any Fortuny. Conegut mundialment com a pintor, tant ell com el seu fill Marià Fortuny i de Madrazo (1871-1949) foren grans mestres del gravat calcogràfic en diverses de les seves tècniques, aiguafort, aiguatinta i punta seca, un fet poc conegut. El Mini Print és un format més reduït que l’habitual. Els premis pujaran fins a 3.300 euros.

El concurs s’ha presentat aquest dimarts al Centre d’Amics de Reus amb la presència del president de l’Associació ARS, Lluís Llop; el president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè, i els membres de la comissió del 150è aniversari de la mort de Fortuny Jaume Cervera i Francesc Ramos, comissió que es va crear l’any passat al sí del Centre d’Amics per crear tot un calendari d’activitats.

El Concurs internacional del gravat s’emmarca en la celebració dels 150 any de la mort de Marià Fortuny, que desenvoluparà el Centre d’Amics de Reus entre 2024 i 2025. Fotuny va morir un 21 de novembre i al novembre se celebrarà la gala i el lliurament de premis del concurs.

L’Associació ARS, cultura i tècnica proposa homenatjar les figures dels Fortuny amb un certamen anual de gravat, “amb la celebració del qual contribuirem a recordar al món el seu origen reusenc i també a la difusió del gravat i estampa impresa en qualsevol de les tècniques actuals com a llenguatge artístic”, ha destacat el seu promotor, Lluís Llop.

‘Tothom coneix Joan Prim i Antoni Gaudí, els altres dos grans reusencs, però Fortuny no és tant conegut’. Joan M. Mallafrè

Al seu torn, el president el Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè, ha subratllat “el fet que la seu del Centre és la casa natal de Fortuny, la Casa Boella, i aquí disposem d’uns 60 gravats del pintor”.  Les dues entitats coincideixen que “tothom coneix Joan Prim i Antoni Gaudí, els altres dos grans reusencs, però Fortuny no és tant conegut, i volem canviar aquesta pecepció”. Un altre motiu de la celebració d’aquest i altres activitats serà donar a conèixer la casa natal de Fortuny, també encara poc coneguda entre els reusencs i visitants.

Llop, mostrant diferents gravats de Marià Fortuny. Foto: DiariTots21

150 anys de la mort de Marià Fortuny Marsal

El concurs, que per a l’Associació ARS i el Centre d’Amics de Reus suposa donar el tret de sortida als actes del 150è aniversari de la mort de Marià Fortuny Marsal, està pensat per ajudar als artistes gravadors i tot aquells que d’una manera o altra es dediquen a la producció i edició d’estampes artístiques (gravats, xilografies, litografies, linogravats, serigrafies, cianotipia, etc. i també les noves tècniques d’estampa digital). Amb els premis, la posterior exposició física i de forma indefinida a l’exposició permanent al web, aportarem la nostra contribució a la cultura artística actual.

Coincidint amb la celebració de l’any Fortuny l’associació ha tira endavant un important projecte amb doble finalitat: “Ajudar els artistes gravadors en la seva promoció, a la vegada que recordar al món i especialment als nostres conciutadans reusencs la figura del mestre Fortuny, coneguda arreu del món no només com a pintor universal sinó també com a figura i referent del gravat”, ha destacat Llop.


Altres notícies:


Es calcula que entre 100 i 150 participants respondran al concurs, que es finança sense subvencions, només amb aportacions privades i amb venda de gravats de Marià Fortuny.

Exposició i gala de lliurament dels premis al Centre d’Amics de Reus

Compten amb la col·laboració estratègica del Centre d’Amics de Reus (casa natal de Marià Fortuny), a la sala del qual es farà l’exposició i gala de lliurament de premis. També ajuden en la difusió i estratègies comunicatives, entre altres conceptes.

Per què necessiten finançament

Com qualsevol projecte cultural, aquesta activitat comporta costos significatius. Per això estan cercant mecenatge i patrocinadors per dur a terme el projecte. Prefereixen aquestes vies que no les subvencions públiques les quals en principi descarten. El plantejament és que els premis els poden sufragar d’un mínim de 100 inscrits al concurs.

Més activitats

D’altra banda, el Centre d’Amics programarà un seguit d’activitats entre 2024 i 2025, que inclouran l’edició d’un segell commemoratiu, un número de l’ONCE especial, activitats amb centres escolars de Reus, la creació d’un logotip, exposicions i conferències, entre d’altres, segons han avançat tant Jaume Cervera com Francesc Ramos.