.

Foto de família de l’equip de govern, que ha fet el balanç del primer any de PAM. Foto: Cedida

En un lloc tan emblemàtic com el Dipòsit Municipal de Vehicles, i emblemàtic perquè s’hi està construint el parc fotovoltaic més gran de Reus, l’equip de govern de l’Ajuntament de Reus ha fet un balanç aquest dilluns del desenvolupament del Pla d’Acció Municipal 2023-27 en el primer any de mandat, el full de ruta que inclou 405 accions per desenvolupar a la ciutat de la mà del govern tripartit (PSC, ERC i Ara Reus).

El primer balanç anual dóna com a resultat que el 78% de les 405 actuacions incloses al Pla d’Acció Municipa ja s’han iniciat.  El volum d’accions ja executades és del 19%, mentres que el 23% d’accions compromeses tenen planificat el seu inici a partir del darrer trimestre de 2024.

El PAM té tres eixos, que mostren aquest grau d’execució:

Eix 1. Les persones al centre: 20,7%.

Eix 2. Ciència, innovació i creixement econòmic: 21%.

Eix 3. Ciutat verda i sostenible: 15,8%.

Passem comptes

La presentació del balanç d’execució del PAM forma part del compromís de retiment de comptes de l’acció de govern, com ho és l’actualització de la informació al a la web planificació.reus.cat, ha explicat la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores. Aquesta actualització de l’eina reporta informació de l’acció duta a terme fins el 30 de juny, però es preveuen en total 7 retiments de comptes, un per semestre, de manera que la informació de la web s’actualitzarà 2 vegades a l’any.

Flores ha detallat que “s’ha fet un salt qualitatiu en el retiment de comptes, ja que s’ha augmentat la informació recollida”: descripció de l’acció, que ha de permetre ubicar i entendre la necessitat de l’acció; percentatge d’execució de l’acció a 30 de juny; ubicació de l’acció en el mapa de ciutat, si és una acció sobre el territori; i els objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030 als que s’orienta l’acció.

Balanç per eixos

Eix 1. Les persones al centre
L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha explicat que aquest eix contempla 240 accions i és el més nombrós. Els àmbits els que presenten un grau d’execució més elevat són: “accés a l’habitatge: amb un 39,1% dels compromisos per a tot el mandat complerts; infants, joves i persones grans: amb un 28,5%; i igualtat i diversitat: amb un 27,6%”, ha subratllat.

En matèria d’habitatge destaquen les següents accions, ha explicat l’alcaldessa: “La constitució el 7 de març del Consell Municipal d’Habitatge; la licitació del nou Servei d’Habitatge; l’aprovació del protocol de compra per ampliar el parc d’habitatge de lloguer assequible; l’impuls de la promoció d’habitatge oficial pública a Mas Iglesias; el projecte de La Hispània; i la regeneració urbana del Barri Fortuny”.

En materia d’Infància, Joventut i Gent Gran “ja es disposa de l’avantprojecte de la primera EBM en 15 anys”, mentre s’ha posart en marxa “una variada oferta d’activitats culturals, d’oci, formatives i saludables en tots els períodes de l’any i, sobre tot, en els vacacionals i hem fet la Jove Reus Fest Carnaval, el Tropifest;, s’ha creat el laboratori Prototip(s); i s’està impulsant un programa d’accions contra la soledat no desitjada”.

En l’àmbit de la Igualtat i la Diversitat, Guaita ha posat l’èmfasi en el fet que “s’està promovent el desenvolupament de les persones amb discapacitat; el Pla Municipal sensellarisme; la revisió mecanismes d’atenció integral víctimes de violència; així com millores al Centre Social el Roser”.

En Salut, s’impulsa el nou servei d’orientació al benestar emocional i mental i en l’àmbit de l’Atenció Ciutadana, s’ha creat el nou espai d’ajuts al web municipal; i s’està fent la substitució progressiva de la cita prèvia obligatòria.

En l’àmbit de la cultura, s’han iniciat les obres del Museu d’Art i Història per actualitzar el relat, la museografia i l’edifici; i ja es disposa del projecte guanyador del Concurs d’Idees pel futur nou espai escènic al Centre Catòlic

Eix 2. Ciència, innovació i creixement econòmic

La primera tinenta d’alcaldessa, Noemí Llauradó, ha concretat que aquest eix contempla 86 accions i ha destacat “l’impuls a les activitats relacionades amb la ciència i la innovació per posicionar-nos com una ciutat referent en aquest àmbit”: posada en marxa del laboratori d’innovació Reus Living Lab; celebració de nous esdeveniments per posicionar el Tecnoparc en l’àmbit tecnològic; col·laboració amb la URV per organizar jornades, accions de divulgació i per fomentar la implantació a la ciutat d’start-ups i spin-off del sector universitari.

També ha posat sobre la taula la promoció de Reus com a capital de l’esport i pol d’atracció del turisme esportiu, exemplificat en fites com l’Eurocopa d’hoquei o la celebració el proper octubre del Reus Special Olympic Meeting.

Un dls objectius de l’àrea és “potenciar la Reus Film Office com a eina de projecció de ciutat amb accions com la gravació d’un videoclip de la famosa cantant Rigoberta Baldini al Barri Gaudí”. Altrament, ha destacat l’esforç per posicionar sectors estratègics de la ciutat com un element de referència exterior; per exemple, l’acció de promoure la marca vermut de Reus fora de la ciutat.

En un altre ordre de coses, es busca potenciar i modernitzar els mercats municipals i fomentar el comerç als barris i  treballar per esdevenir “una destinació comercial i de restauració de referència”, capaç d’atreure visitants. Destaca l’èxit de la passada campanya de Nadal, el renovat festival de Roses o la celebració a la ciutat dels Premis Lladonosa. Fibalment, es vol un impuls a l’Economia Social i Solidària a través d’un Pla d’acció

Eix 3. Ciutat verda i sostenible

El tercer tinent d’alcalde, Daniel Rubio, ha concretat aquest eix, que contempla 79 accions dividides en tres àmbits: medi ambient, recursos naturals i animals de companyia; espai públic i cohesió urbanística; i mobilitat sostenible. Rubio ha destacat “l’impuls del Pla de la Bicicleta, la Ganxeta i la millora de la connexió de carrils bici amb les escoles i els autobusos, o el desplegament del Pla de la Zona de Baixes Emissions”.

La pacificació del Tomb de Ravals, que va començar amb una prova pilot al raval Santa Anna que després va esdevenir definitiva; i la pacificació del carrer Ample són altres exemples del PAM, com “la redacció dels projecte per a la remodelació del carrer Astorga amb l’objectiu de convertir-lo en un gran eix que uneixi els barris Fortuny, Juroca, Parcel·les Cases i Montserrat amb la resta de la ciutat”.

També en sostenibilitat, destaca poderosament el desplegament del RenatuReus, “del qual ja s’estan redactant els projectes de creació de refugis climàtics a quatre escoles de la ciutat, igual que la bassa naturalitzada o les relacionades amb la millora i neteja dels espais lúdics, infantils i zones verdes a la ciutat. Així com els espais d’esbarjo per a gossos”. També es promou la reforma de l’estació d’autobusos en conveni amb la Generalitat.

En l’àmbit de l’aigua, destaquen la recuperació del patrimoni històric relacionat amb l’aigua (Pont de Calderons); fomentar accions educatives i de sensibilització cap a una nova cultura de l’aigua; garantir el proveïment d’aigua a la ciutat mitjançat la recuperació de pous propis.

Parc fotovoltaic al Dipòsit de Vehicles

Finalment, en l’àmbit de l’energia, destaca el desenvolupament de sectors estratègics per a la ciutat com són les comunitats energètiques; i el foment de l’eficiència i la transició energètica amb l’autoconsum. Rubio ha subratllat que “en aquests dos anys hem constituït la comunitat energètica més gran de l’Estat”.

Justament al Dipòsit de Vehicles, al polígon Agroa-Reus, s’està enllestint un parc de plaques fotovoltaiques que a la vegada fan de parasol per als vehicles. Oferiran energia a les empreses del polígon Agro-Reus. Més endavant es pretén crear un segon camp al cementiri, del que s’està redactant el projecte. També es preveu fer una horta solar en una zona propera a les infraestructures, terrenys que solen ser sobrers.