.

El regidor de Via Pública, Daniel Marcos, amb un dels nous contenidors reusencs. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha iniciat aquest dimarts una prova pilot per millorar els índexs de recollida selectiva i passar del 40% del 2022 al 55% abans del 2025, tal com marca la normativa europea. En total, s’han instal·lat catorze contenidors de resta i orgànica, repartits en quatre barris de la ciutat –Mas Carpa, Xalets Quintana, Sant Joan i Blancafort– i amb sistemes tecnològics diferents, per tal d’escollir el més adient. Segons ha detallat el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, “els hàbits de la ciutadania no canviaran, sinó que simplement hauran de portar un dispositiu mòbil o una targeta identificativa” per obrir-los. Marcos també ha celebrat que la iniciativa permetrà implantar una taxa d’escombraries més justa en un futur.

Marcos ha subratllat que Reus va pagar 3,5 milions d’euros només per la fracció resta l’any 2022. Una quantia que repercuteix directament a la butxaca de tots els ciutadans, reciclin bé o no. Per aquest motiu, un dels objectius que persegueix l’Ajuntament amb la incorporació d’aquests nous contenidors intel·ligents és treballar cap a la implementació d’una taxa més justa. “Qui més recicla, menys paga”, ha resumit el regidor de Via Pública.


Altres notícies:


De moment, però Marcos ha afirmat que es tracta d’una prova pilot, sense data de caducitat, que permeti conèixer quina de les quatre tecnologies funciona millor a la ciutat. En aquest sentit, ha afirmat que s’han escollit els barris Mas Carpa, Xalets Quintana, Sant Joan i Blancafort, on hi resideixen unes 400 persones, ja que “són zones molt concentrades, amb poques illes de contenidors i amb bons índexs de recollida selectiva”.

Sigui quin sigui el model, el funcionament a l’hora de tirar les escombraries serà el mateix. Els veïns hauran d’apropar la seva targeta identificativa o un dispositiu mòbil amb l’aplicació corresponent al lector que ja incorporen els contenidors de resta i orgànica. En fer-ho, la tapa s’obrirà i permetrà dipositar-hi les escombraries.

Targeta que dóna accés als contenidors i que permetrà fer un seguiment dels resultats de la prova. Foto: Cedida

Durant els primers quinze dies, un equip tècnic recorrerà aquestes quatre zones per informar de la posada en marxa del nou servei i per solucionar qualsevol incidència o dubte que hi pugui haver. A més, l’Ajuntament de Reus implementarà un reforç del servei de repàs de contenidors per evitar que es produeixi qualsevol incidència o acte incívic.

Estudiar el millor model per zona

Tot plegat, ha de servir al consistori per determinar el model de reciclatge més òptim depenent de les casuístiques de cada barri. De fet, des de la regidoria de Via Pública estan treballant en l’elaboració d’un estudi per conèixer “quin sistema és més adient” en cada zona i poder “millorar els índexs de recollida selectiva”, sobretot, de les fraccions resta i orgànica.

En aquest sentit, Marcos ha subratllat que “en una bossa mitjana d’un ciutadà, el 35% és fracció orgànica”. Per aquest motiu, el regidor ha afegit que la voluntat també és que “la ciutadania es conscienciï que la fracció orgànica és la que més costa de separar” i que a la llarga se la pugui premiar a través de taxa més justa.

ACN/Neus Bertola