L’Ajuntament de Reus ha finalitzat l’execució de les obres de desplegament del projecte tècnic de la Zona de Baixes Emissions. El projecte correspon a la instal·lació dels elements físics i de les eines tecnològiques necessàries per a la implantació, el mesurament i el control de la zona de baixes emissions.
La implementació de la ZBE té com a objectiu la millora de la salut de la ciutadania i la lluita contra el canvi climàtic, a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat.
El projecte tècnic inclou:
Control i monitorització dels diferents accessos a la zona de baixes emissions mitjançant càmeres lectores de matrícula i de visualització avançada amb analítica de dades que incorporen intel·ligència artificial.
Senyalització mitjançant panells fixos, així com panells digitals informatius dinàmics interactius.
Càmeres de seguiment de l’estat del trànsit en els principals accessos i rotondes d’entrada a la ciutat
Canalització de telecomunicacions i xarxa de fibra òptica municipal per connectar tots els equipaments en alta velocitat i baixa latència.
Xarxa de sensors de qualitat d’aire i soroll connectats a través de 4G o d’una xarxa LoRaWan pròpia que es desplegarà per aquest projecte.
Plataforma de gestió per analitzar i fer un seguiment de les dades obtingudes de tots els equips en relació a la mobilitat i l’assoliment d’objectius de salut i mediambientals.
Altres notícies: |
La contractació de les obres s’ha fet en dos lots:
Lot 1, adjudicat a Alumbrados viarios SA per un import de 530.720,19 euros (IVA inclòs): Contempla el subministrament, instal·lació, execució i posada en servei de 19 càmeres lectores de matrícula distribuïts en 14 punts, 9 càmeres panoràmiques i 1 pantalla digital informativa d’informació interactiva en les principals rotondes de la ciutat. El projecte preveu 8,2km de fibra òptica per garantir la connectivitat dels dispositius. El lot també contempla la obra civil (uns 2,3km de canalització). També inclou tota la senyalització fixa necessària amb 120 senyals de zona de baixes emissions, 44 senyals d’informació de lectura matrícula i 36 senyals d’informació de gravació per videovigilància de trànsit.
Lot 2, adjudicat a Alumbrados viarios SA per un import de 170.507,32 euros (IVA inclòs): Contempla el subministrament, instal·lació, execució i posada en servei de 5 antenes i 1 network server per implantar una xarxa LoRaWAN, 10 estacions base per a la monitorització de la qualitat de l’aire, so i altres paràmetres ambientals, 2 estacions meteorològiques per mesurar els paràmetres meteorològics i 3 pantalles digitals informatives d’informació interactiva en les principals entrades de la ciutat.
Nou portal web sobre mobilitat i la ZBE
Per altra banda, l’Ajuntament de Reus també ha posat en marxa d’un portal web de mobilitat i un sistema d’informació geogràfica: mobilitat.reus.cat. L’objectiu és oferir a la ciutadania informació sobre la mobilitat a Reus i les actuacions encaminades a la millora de la salut de la ciutadania i la lluita contra el canvi climàtic a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l’aire.
El Portal de Mobilitat s’emmarca en desplegament de la futura ZBE, la qual té com a objectius la millora de la salut de les persones gràcies a la reducció del trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire amb la reducció d’emissió de partícules nocives, la reducció de la contaminació acústica i la mitigació del canvi climàtic.
Així, el portal destina una apartat destacat a explicar la ZBE, l’àrea en què s’apliquen restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions contaminants per crear una ciutat més saludable i sostenible. Entre altre informació, al portal s’hi pot trobar l’àrea delimitada de la ZBE, la localització dels punts d’accés, així com informació sobre el seu funcionament.
El web informa sobre les diferents modalitats de transport per moure’s per la ciutat. Així, en relació a al bicicleta i el patinet, s’hi pot trobar la xarxa de carrils bici de la ciutat, els aparcaments per a bicicletes a la via pública o als aparcaments municipals, i informació sobre la Ganxeta, el sistema de bicicleta compartida de Reus.
Igualment, el relació al bus, el portal presenta geolocalitzades les línies i parades de bus urbà; i informa sobre sobre el bus interurbà, el servei de taxis i el servei de ferrocarril. El portal també geolocalitza totes les zones de càrrega i descàrrega de la ciutat, i es vincula amb l’Ordenança de Mobilitat Sostenible, la qual dedica un apartat a la distribució urbana de mercaderies.
Informació del sensors en temps real
Gràcies a la integració amb el Geoportal de l’Ajuntament de Reus, el web ofereix també informacions en temps reals que es recullen a través de diferents sensors instal·lats a la via pública o en equipaments municipals. Es tracta d’un una central de dades en actualització permanent. Actualment s’hi mostren les afectacions de trànsit previstes, l’estat del trànsit, l’ocupació dels aparcaments municipals, entre altres.
El portal també ofereix informació sobre normativa i planificació en matèria de mobilitat, com és el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, l’Ordenança de Mobilitat Sostenible, i properament també l’Ordenança sobre la creació i gestió de les zones de baixes emissions de Reus. Igualment, el portal vincula amb la seu electrònica municipals per facilitar el catàleg de tràmits relacionats amb la mobilitat i el transport.
La implantació de la ZBE forma part del projecte de ZBE i actuacions de mobilitat sostenible, que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport financer dels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) en el marc de la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.
L’Ajuntament de Reus va rebre també el 2022 un dels ajuts a ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Equip de redacció