.

.

TOTS 21

La proposta es va presentar aquest divendres. Foto: Cedida

La proposta es va presentar aquest divendres. Foto: Cedida

Reus en Moviment ha proposat aquest divendres la creació d’un alberg juvenil municipal que pugui cobrir la demanda de visitants de perfil cultural, esportiu, educatiu i fins i tot familiar. Aquest equipament, segons l’alcaldable David Vidal, “podria cobrir la demanda dels diversos tipus de visitants joves que acull la nostra ciutat i que venen amb motiu d’esdeveniments esportius, intercanvis d’alumnes o trobades culturals”.  Al mateix temps, Vidal ha recordat que “aquest és un projecte anunciat des de fa anys per diverses formacions polítiques tant del govern com de l’oposició, que figura fins i tot al pla de govern municipal i que mai s’ha portat a terme, com tants d’altres projectes anunciats i deixats en un calaix”.

Per la seva part, Ignasi Basora, diplomat en Turisme, professional de la integració social i membre de la candidatura de Reus en Moviment, ha explicat que “des de les entitats, institucions i escoles amfitriones de Reus costa donar una alternativa a l’allotjament tradicional que sigui assequible i al mateix temps idònia per a grups juvenils de diversa índole que a hores d’ara no troben a Reus un allotjament adequat a les seves necessitats”.

Per a garantir la qualitat i també la capacitat de difusió i presència d’aquest servei en els canals turístics i d’allotjament d’àmbit nacional, la proposta inclou adherir aquest nou equipament a la Xarxa d’albergs de la Generalitat de Catalunya. Vidal i Basora han recordat que ciutats com Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vic, Olot, Girona o Barcelona, entre moltes altres, disposen d’un alberg amb aquestes característiques vinculat a la Xarxa d’albergs de la Generalitat. En molts casos, aquesta mena d’albergs, a més de donar servei al públic juvenil i d’estudiants, també reben al llarg de l’any turisme familiar que busca alternatives d’allotjament més a l’abast de les seves possibilitats.

Pel que fa a les possibilitats d’ubicació i finançament d’aquest projecte, des de Reus en Moviment es proposa valorar alguna de les opcions d’edificis municipals que a hores d’ara es troben en desús i puguin estar disponibles, i estudiar amb els serveis tècnics municipals quines poden ser les alternatives més realistes per portar a terme el projecte. Com a alternatives, també es proposa treballar amb la Generalitat per donar ús a possibles edificis de la seva propietat que a hores d’ara no s’utilitzin o fins i tot arribar a acords amb propietaris privats de la ciutat que desitgin destinar un immoble a aquesta finalitat.

Règim d’explotació per concurs
Quant a la gestió, Ignasi Basora suggereix la fórmula de la cessió del servei en règim d’explotació per concurs a alguna entitat del tercer sector. Segons Basora, “es pot seguir algun dels exemples d’èxit que s’han engegat a d’altres municipis, com és el cas de l’alberg Vallparadís de Terrassa, on la concessió de la gestió s’ha fet a entitats socials que promouen la inclusió, amb la qual cosa es dona una oportunitat a col·lectius de difícil inserció laboral”.

Un projecte pendent des de fa anys
La proposta de crear un alberg juvenil municipal ha estat defensada per diferents formacions polítiques almenys des d’inicis dels anys 2000 i mai s’ha arribat a fer realitat. En aquest sentit, Reus en Movimentdenuncia el fet que malgrat el consens existent, aquesta és una més de les propostes que, fins i tot apareixent en el pla de govern, acaben aparcades en un calaix sense materialitzar-se. 

Reus en Moviment neix com un espai de reflexió i opinió política per aportar idees i contribuir a la millora de la ciutat de Reus. Des d’un enfocament progressista, es convida la ciutadania a generar propostes per reforçar la cohesió social, la cultura i el lideratge de la ciutat, amb el debat i l’autocrítica com a eines de pensament. A Reus en Moviment caminem cap a una nova consciència, més humana, orientada envers el bé comú.

Reus en Moviment té el suport de la formació Moviment d’Esquerres de Catalunya (www.mesesquerres.cat) i conjuntament constitueixen la candidatura Reus en Moviment – SomMESCat.