.

Elena Morató, comissària de la mostra i filla de l’artista, amb el rgidor de Cultura, Daniel Recasens. Foto: Cedida

Un dels punts forts del Centenari Morató Aragonés tindrà lloc avui 15 de febrer amb la inauguració de l’exposició “Entre la passió i la recerca”, una mostra que es podrà visitar fins al dia 25 de maig al Museu Salvador Vilaseca de Reus i que presenta una acurada slecció de pro p d’un centenar d’obres de l’artista.

“Hem volgut tancar l’any del Centenari seguint la pròpia trajectòria del pintor —ens explica la comissaria de l’Any Morató Aragonès M. Elena Morató— ja que si el vam inaugurar el passat mes de maig a Cornudella, on Morató va descobrir el mon de l’art als 13 anys, va ser a Reus on va celebrar el 2006 la seva darrera exposició. Després de tots els actes que hem anat fent en aquest eix emocional Cornudella-Barcelona-Reus, presentem ara com a cloenda la més completa antològica que s’haurà pogut veure, amb peces fins ara mai exposades provinents de col·leccionistes particulars”.

La mostra ressalta, per la seva singularitat, “l’apartat dedicat als anys 50 i 60, una època molt apreciada en el seu moment i avui força desconeguda pel gran públic —remarca M. Elena—. Amb aq uesta mostra el visitant podrà copsar i entendre un recorregut pictòric apassionant, fill del seu temps i del compromís irrenunciable que Morató Aragonès va mantenir sempre amb l’art”, finalitza.

La mostra és una ocasió excepcional per conèixer la llarga trajectòria del pintor (Reus, 1923 – Barcelona, 2006) que evidencia la influència impressionista i postimpressionista dels mestres (d’Ignasi Mallol i Bonaventura Puig Perucho a Miquel Villà) durant els anys d’aprenentatge en època de postguerra; les incorporacions de l’abstracció i l’informalisme dels 60, quan arriba a la consolidació d’un llenguatge personal de cromatisme vibrant i enèrgica factura, fins a l’evolució del color cap a una gamma molt més pausada, on el grisos i els blancs lluminosos prenen el protagonisme i el treball del pinzell deixa respirar el suport.

Eminentment paisatgista i excel·lent dibuixant, Morató Aragonès va recórrer amb fruïció pobles i paisatges d’Espanya, Itàlia, França i Anglaterra, dels quals va saber extreure’n la personalitat, fent també de les seves figures i escenes de cafès retrats íntims plens de valors pictòrics.

Recorregut per les diferents etapes de l’artista

Morató Aragonès, que es va establir a la capital catalana l’any 1941 per poder seguir els estudis de Belles Arts, va anar pintant i vivint el paisatges urbans i humans de les ciutats i pobles en els quals vivia o visitava, amb la mateixa passió que “retratava” els paisatges rurals que li arribaven a l’ànima.

El seu recorregut, marcat en l’aspecte social per aquest mon excepcional de les tertúlies de cafè (tant a Reus com a Barcelona), es va caracteritzar tanmateix per una activitat de treball intens en l’àmbit recollit de l’estudi. De la recerca i investigació a l’entorn del llenguatge va anar passant a un esperit de delectació i gaudi del propi procés creatiu, fent de cada obra una baula més d’un engranatge de variacions infinites.

Treballador infatigable, va obtenir nombrosos guardons, entre els que destaquen els reconeixements de la seva ciutat natal, que l’any 1996 li va atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat de Reus, i de Cornudella de Montsant, que el 1999 el va nomenar Fill Adoptiu.

La presentació al Museu Salvador Vilaseca s’acompanya de material documental provinent de l’arxiu personal de l’artista, així com d’un documental audiovisual que recull testimonis de diversos amics, galeristes i crítics d’art que van compartir o seguir la seva trajectòria.

Durant l’exposició es realitzaran també diverses activitats complementàries dirigides al públic general i específiques per a escoles.