.

La Setmana de la Gent Gran se celebra del 16 al 20 d'octubre.

La Setmana de la Gent Gran se celebra del 16 al 20 d’octubre.

La Regidoria de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus organitza, del 16 al 20 d’octubre, la Setmana de les Persones Grans. En el marc el Pla d’Envelliment Actiu i Saludable de Reus, s’han programat tot un seguit d’activitats vinculades a diferents àmbits de les persones com són la salut física, psíquica/cognitiva, les habilitats  socials i el món cultural i de lleure dirigides al col·lectiu longeu de la ciutat. La Setmana de les Persones Grans vol donar visibilitat a aquest gran col·lectiu de la ciutat, cada vegada més nombrós, tot fomentant la participació en les diferents activitats que es portaran a terme.

Aquestes activitats, sorgides de les pròpies comissions del Consell Municipal de la Gent Gran, són possibles, gràcies a la col·laboració de diferents departaments municipals com són els Centres Cívics, la Regidoria de Salut i Esports, les Biblioteques Municipals, Reus Promoció i de tot un seguit d’entitats de la ciutat com el Centre de Lectura, el Círcol, els casals de la Generalitat, el Centro Cultural Extremeño de Reus o el Senior Lab, entre d’altres. També cal destacar la col·laboració dels Mercats de Reus i de la DO Avellana de Reus en les activitats programades.

Programació

  • El dilluns 16, dues visites guiades a «El Círcol» pel matí de 10h a 11h i de 11.30h a 12.30h .

A la tarda, al Centre Cívic del Mestral, es realitzarà un espai de tertúlia «Cafè del Record» les emocions i l’acompanyament en les pèrdues a les 16.30h fins les 17.30h.

  • El dimarts 17 «Taller de plantes remeieres i culinàries» de 10h a 12.30h a l’espai del Jardí Agrari del Camp i Parc de les olors, activitat relacionada amb l’acció del Pla d’envelliment Actiu i Saludable i promoguda des de la Comissió de treball d’Envelliment saludable sorgida del Consell Municipal.

A la tarda de 16h a 20h Jornada de sensibilització “Soledat no desitjada” al Centre Cívic del Carme co-organitzat amb l’Associació Seniorlab i amb la col·laboració dels ponents.

Presentació de la temàtica a càrrec de Francesc Riba Porquet, metge geriatra, director assistencial de l’Hospital de la Santa Creu de Tortosa i vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

Taula rodona:

  • Montse Domènec i Prat, treballadora social. Responsable àrea serveis a les persones i gent gran de l’Ajuntament de Vilafranca.
  • Sandra Pàmies Tejedor, psicòloga, tècnica de projectes de l’Àrea d’envelliment i Benestar del Consorci de Salut i Atenció social de Catalunya.
  • Victòria Coll i Bertran, infermera, irectora executiva de l’àrea d’envelliment i Benestar del Consorci de Salut i d’Atenció social de Catalunya.
  • A la Cloenda de l’acte: Joan Arnau Pàmies, compositor, multiinstrumentista, productor i artista escènic.

L’objectiu d’aquesta jornada és  iniciar un treball continuat davant el repte creixent que té la nostra societat en aquest tema i que pretén iniciar un procés de treball per aconseguir objectius amb solucions innovadores que fomentin la col·laboració multidisciplinària amb participació activa i conscienciació social.  La manca de connexions socials pot tenir un impacte significatiu en la salut i el benestar de les persones grans.

Durant tot el dimarts, es realitzarà el Campionat de «BOTIFARRA» (9h a 12h i de 16h a 20h) al Casal Cívic II de la Generalitat ubicat al C/ Riera d’Aragó, 11.

  • El dimecres 18 s’ha proposat una “Ruta històrica pels Mercats de Reus” . Aquesta acció dirigida des del Centre de Lectura han participat els diferents membres de la Comissió de Cultura del Consell Municipal de gent gran. També col·laboren els Mercats de Reus oferint a l’inici un esmorzar saludable al Mercat del carrilet i la finalització amb vermut al Mercat Central.

Dimecres a la tarda la Fundació la Pedrera oferix una xerrada sobre “Consells i Recursos per preservar les capacitats cognitives” de les 16.30h a 17.30 al Centre Cívic de Llevant.

Durant tot el dimecres, es realitzarà el Campionat de «DOMINO» (9h a 12h i de 16h a 20h) al Casal Cívic II de la Generalitat ubicat al C/ Riera d’Aragó, 11.

  • El dijous 19 es durà a terme en dues sessions, de 10h a 11h i de 11.30 a 12.30h, el taller de Rajola Modernista al Centre Gaudí.

A la tarda es farà la «MOSTRA D’ACTIVITATS DELS CASALS I ENTITATS DE LES PERSONES GRANS DE REUS» amb actuacions i exposicions dels treballs realitzats de les 17h a les 20h a la plaça Llibertat. A la tarda, per tal de donar visibilitat a les activitats que fan  els diferents casals de gent gran de la ciutat i altres associacions de gent gran,  es farà una mostra d’activitats físiques com el ball i de gimnàstica i, per altra banda, també una mostra musical amb alguns dels cors de gent gran. En aquest mateix espai també hi haurà muntades 6 carpes on es mostraran les activitats de treballs manuals que es fan cadascun dels casals.

  • El divendres 20 es farà el taller-tertúlia Altaveu:«Els silencis de la boca de la mina» d’Andreu Sotorra a la Biblioteca Xavier Amorós de les 10h a les 11.30h. A través de la lectura escollida per la facilitadora Victòria Rodrigo es crearà una tertúlia entorn als records personals i històrics d’aquelles èpoques passades.

També hi haurà dues sessions de 10h a 11h i de 11h a 12h, de visites guiades a la «Cambra Cuirassada» del Museu Arqueològic Salvador Vilaseca.

A la tarda de 16.30h a 18h «CINEMA i CRISPETES» «Un golpe con estilo» (2017) al Centro Cultural Extremeño de Reus.

Casals Municipals de la Gent Gran

A banda de la Setmana de les Persones Grans, des del 2 d’octubre s’han iniciat les diferents activitats regulars dels Casals Municipals de Gent Gran i també altres activitats que es realitzen en diferents espais de la ciutat com son el Casal de les Dones; el Centre Cívic del Carme, C.C.Llevant, els Museus, la Biblioteca Municipal, al poliesportiu lleuger Cèlia i Artiga i en exteriors,  com l’activitat de marxa nòrdica que es porta a terme a la Boca de la Mina i al Parc del Trenet. Aquesta varietat  permet que les persones grans puguin escollir aquelles activitats que els són més adients en funció dels interessos.

V.Tapias