.

Les escoles reusenques han començat a celebrar el Dia Mundial de la Poesia durant tota la setmana. Foto: Cedida

Les Biblioteques Municipals de Reus promouen la celebració Dia Mundial de la Poesia a la ciutat amb el programa «Març, marçot, versos per tot» que gira a l’entorn de la commemoració del Dia Mundial de la Poesia. El dia principal, aquest dijous 21 de març, dia en què es co ncentren el major nombre d’accions poètiques a la ciutat.

A les 11:00 h, lectura de poemes a l’Hospital de Sant Joan de Reus organitzada conjuntament amb les Biblioteques Municipals de Reus

A les 12:00 h, lectura de poemes a la Plaça del Prim, organitzada pel Círcol

A les 19:00 h, Acte institucional a la Biblioteca Central Xavier Amorós, que inclou la lectura del poema de Vicent Andrés Estellés escollit per la Institució de les Lletres Catalanes, traduït a totes les llengües que es parlen a Catalunya, i que llegiran diversos alumnes del Centre de Normalització Lingüística.

A continuació tindrà lloc la participació dels autors locals que han publicat poesia durant aquest darrer any, fent  lectura d’algun dels seus poemes

Finalment, l’actuació de la coral Acords de Reus, que interpretarà diversos poemes d’autors catalans musicats. L’acte comptarà amb la participació de l’alcaldessa, Sandra Guaita i el Regidor de Cultura Daniel Recasens, acompanyats d’altres regidors del consistori.

A la mateixa hora, a les 19:00 h, el Centre de Lectura farà una lectura de poemes de diversos poetes catalans.

Aquest mateix dia, hi haurà dues accions virtuals més, la primera consisteix en la publicació del treball realitzar a les escoles a partir d’una proposta de les Biblioteques Municipals. Per commemorar el Dia Internacional de la Poesia les Biblioteques Municipals de Reus han proposat a les escoles i instituts una activitat de foment de la lectura de poesia anomedada Els Haijin de Reus. L’acció consta de la lectura d’un poema triat d’entre un lot de llibres que les biblioteques havien fet arribat prèviament als centres i, posteriorment, cada alumne escull els versos que més els han agradat i els escriuen a qualsevol espai de l’escola o institut, és a dir, vidres, escales , terra, sostre…. L’objectiu és provocar un desbordament líric que els acompanyi i els envolti el 21 de març. Tanmateix s’ha demanat als centres que facin fotos dels versos i els enviin a les Biblioteques per crear una exposició virtual que estarà disponible per a visitar el Dia Internacional de la Poesia a través de la web bibloteques.reus.cat.

La segona és una acció a les xarxes socials, animant a la lectura de poemes i penjant-ne un vídeo a les principals xarxes socials amb les etiquetes #ReusCultura, @reuscultura, #DiaMundialPoesia i #MarçMarçot. Totes les persones que hi vulguin participar s’han d’enregistrar llegint un poema i citant @reuscultura. Durant el dia, les xarxes socials de ReusCultura aniran compartint els missatges.

D’altra banda, aquest any, per escalfar motors, aquest dimecres la Biblioteca Central Xavier Amorós ha acollit l’espectacle poètic “Guernica“, a càrrec de Rumbèsia.