.

El voluntariat és el motor del programa LECXIT. Foto: Cedida

El voluntariat és el motor del programa LECXIT. Foto: Cedida

El programa LECXIT , promogut per la Fundació Bofill, té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora dels infants de 4t, 5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat.

En l’actualitat, el programa compta amb una xarxa de quasi 300 espais LECXIT a 150 municipis on més de 1.900 persones voluntàries acompanyen setmanalment un infant per a fer de la lectura una experiència divertida i apassionant.

Reus implementa amb èxit el programa LECXIT des de fa anys gràcies a la col·laboració de biblioteques i entitats referents de la ciutat. Aquest gener, però, s’inicia un nou repte avaluant per primera vegada l’impacte del programa gràcies a l’anàlisi i seguiment de dades de nous grups de 4t de primària de les escoles Escola Marià Fortuny, Escola Pompeu Fabra, Escola Rosa Sensat, Escola Rubió i Ors i Escola General Prim. És per aquest motiu que es busquen 40 noves persones voluntàries de la ciutat, compromeses amb la lectura, que de gener a maig vulguin dedicar una hora setmanal a un infant.

A Catalunya, 1 de cada 4 infants té un nivell lector baix o mitjà-baix
No disposar d’un nivell òptim de comprensió lectora compromet negativament el rendiment acadèmic i és la porta del fracàs escolar. El 25,2% de l’alumnat de Catalunya té un nivell baix o mitjà-baix* de comprensió lectora a 6è de primària. És a dir, 1 de cada 4 infants quan finalitza la primària no aconsegueix assolir un nivell lector que li garanteixi comprendre amb facilitat allò que llegeix i assegurar així el seu èxit educatiu i social.

Els infants amb un baix nivell de comprensió lectora, tot i saber llegir i fer-ho amb fluïdesa, presenten dificultats per interpretar causes i conseqüències en una història, distingir la informació rellevant a una taula, gràfic o imatge, i integrar tota la informació d’un text per argumentar la seva importància, entre d’altres.

El voluntariat, el motor del programa LECXIT
Davant d’aquesta situació, el projecte LECXIT vol contribuir a que tot l’alumnat adquireixi un nivell de competència lectora que asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.

Els voluntaris i voluntàries són la peça fonamental que fan possible que més d’un miler de nens i nenes tinguin un company lector: LECXIT funciona a través de sessions individualitzades d’acompanyament lector d’una hora a la setmana (en horari extraescolar) entre un infant i una persona voluntària.

Per a ser voluntari o voluntària LECXIT no cal experiència prèvia: només compromís, passió per la lectura i ganes de ser part d’un canvi. Per fer-se voluntari o voluntària, cal clickar aquest link