.

Cartell il.lustrador de les activitats de l’Ajuntament de Reus. Autor: Ame Soler – Tres Voltes Rebel

Reus s’adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de les Dones el 8 de març amb la programació d’un conjunt d’activitats intergeneracionals coordinades pel Casal de les Dones, un equipament municipal que depèn de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus.

L’objectiu és implicar les generacions més joves en la celebració d’aquest dia i conscienciar la ciutadania sobre la import&agra ve;ncia de continuar treballant a favor de la igualtat de les dones. La programació és fruit del treball conjunt entre diferents regidories de l’Ajuntament de Reus, les entitats que formen part del Consell Municipal de Polítiques de Gènere i altres organitzacions de la ciutat.

D’acord amb V Pla Municipal de Polítiques Feministes 2023-2026, l’Ajuntament es marca l’objectiu que la programació contribueixi a reivindicar i promoure una societat més justa, integradora, lliure i equitativa per a les dones i per als homes i a fer reflexionar sobre quines accions queden pendents per avançar en aquest sentit.

L’acte institucional

El 8 de març a les 10 h es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament l’acte institucional que inclou la lectura de la declaració institucional, que enguany anirà a càrrec de Joves Referents d’Igualtat. L’objectiu és destacar la importància de la feina que fan a favor de la igualtat de gènere als centres educatius de la ciutat.

Activitats destacades

El dilluns 4 de març a les 18 h a la Sala Rentadors del Casal de les Dones tindrà lloc la setena edició d'”Amb veu de dona”, una jornada d’empoderament i de reflexió que vol visibilitzar la tasca que fan ciutadanes de renom del territori en els seus respectius àmbits, organitzada per SER Tarragona-Ràdio Reus. L’urbanisme amb perspectiva feminista i els referents femenins i la seva posada en valor seran els temes de les dues taules rodones centrals.

Tothom qui vulgui pot assistir reservant prèviament la seva invitació a través de l’enllaç següent: https://www.eventbrite.es/e/entradas-amb-veu-de-dona-847501769607

Per a més informació sobre la jornada es pot consultar l’apartat de la web de Ser Catalunya dedicat a aquest esdeveniment: https://cadenaser.com/cataluna/2024/02/22/amb-veu-de-dona-torna-el-proper-4-de-marc-ser-tarragona/

El dijous 7 de març a les 18.30 h també a la Sala Rentadors del Casal de les Dones, s’inaugurarà l’exposició d’il·lustracions d’Ame Soler – Tres Voltes Rebel, que ha estat la il·lustradora del cartell i el programa de les activitats del 8 de març. A continuació, a les 19 h, a la sala tallers de la 1a planta del Casal de les Dones la mateixa il·lustradora impartirà el taller de collage feminista. Per participar en aquesta activitat cal inscripció prèvia a https://inscripcions.reus.cat/

Tres Voltes Rebel neix el maig de 2017. És el projecte artístic de la feminista valenciana Ame Soler, graduada en Belles Arts i especialitzada en Il·lustració, pensat per a transmetre un missatge reivindicatiu, feminista i socialment compromès.

La resta de la programació es pot consultar a l’agenda de reus.cat.

Serveis municipals d’atenció a les dones

L’Ajuntament de Reus disposa de dos serveis d’atenció a les dones: el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV)

El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l‘avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0