.

Pla general de la concentració dels treballadors del sector de l’estètica feta a Tarragona divendres passat. Foto: ACN

Estem vivint temps que marcaran generacions i no és fàcil adonar-nos-en perquè estem massa immersos en el dia a dia. John Reed va escriure sobre els deu dies que van canviar la Història. I en aquest món trasbalsat, cada 24 hores obliga a reescriure el futur. La Covid-19 ha fet recuperar paraules que semblaven plenes de pols als llibres de tapa dura com toc de queda, i ha fet rememorar els temors a viure un altre confinament. Per això en un resum setmanal que vulgui donar pinzellades de les notícies més importants o rellevants segons el nostre punt de vista la pandèmia ha d’estar present de manera significativa.

I pel qeue fa a Tarragona, amb un doble vessant. El primer de caràcter nacional, per l’afectació de la resolució del Consell de Ministres d’aprovar un estat d’alarma que vol prorrogar fins maig (El Consell de Ministres aprova l’estat d’alarma amb voluntat de prorrogar-lo fins la primavera) i la seva implementació a Catalunya (El toc de queda a Catalunya serà entre les 22 i les 6 hores i els locals hauran de tancar a les 21 h). Era la conclusió poc menys que inevitable a dies plens de males dades de l’evolució de la Covid (DIMARTS: El risc de rebrot es dispara sense aturador mentre el Camp de Tarragona suma 231 nous casos i 5 morts), que ja havien deixat miguetes de pà pel camí de cara a la traca final d’aquest diumenge (El PROCICAT limita l’horari d’obertura de les botigues que obren 24 hores i L’Ajuntament de Reus suspèn el Trapezi).

I el segon per la crisi de govern provocada a l’ajuntament de Tarragona després que el tercer tinent alcalde, Xavi Puig, reconegués haver assistit a una festa de convit de bodes il·legal al Catllar (Xavi Puig posa el seu càrrec a disposició de Ricomà després d’assistir a un banquet nupcial que incomplia les normatives anticovid). L’incendi es va apagar en qúestió d’hores, amb l’alcalde, Pau Ricomà, no acceptant-li la renúncia però deixant-lo sense el càrrec de portaveu de l’equip de govern (Ricomà no accepta la renúncia de Puig però li retira els galons de portaveu de l’equip de govern).

Durant la setmana s’han viscut moments absurdament penosos, com els protagonitzats per inferemeres de l’Hospital Universitari Joan XXIII (Investiguen treballadores del Joan XXIII per un vídeo on imiten el mem dels portadors de taüts africans). I també políticament intensos, com la sentència dels tribunals espanyols a l’anterior cúpula d’Interior de la Generalitat (L’Audiència Nacional absol Trapero i el vallenc Cèsar Puig) o les reivindicacions dels MIR al carrer i a ple pulmó (Els MIR denuncien la seva precarietat laboral en el desè dia de vaga: «Ens deixen en pilotes»).

De les poques notícies positives, una de clau per al futur (Tarragona disposarà dels primers serveis comercials de 5G abans de principis de 2021) i una altra que busca alleugerir la tràgica situació en la qual es troben els restauradors de Tarragona (Tarragona no cobrarà les taxes de les terrasses fins que la restauració no pugui tornar a rebre clients). 

Una tecla de tantes a tocar per intentar posar fre a la sagnia de recursos de bona part del sector serveis, diana cruel de la pandèmia des del punt de vista econòmic (Una setmana amb la restauració i l’estètica tancada: 40.000 treballadors en ERTO i autònoms al límit) i origen de manifestacions i concentracions de diversos sectors arreu del territori (Protesta dels restaurants de Cambrils: ‘Les nostres cuines no fabriquen Covid-19’).

Redacció