.

Operaris d’una empresa subcontractada, durant els treballs de la parada. Foto: Cedida

Repsol aturarà aquest dijous la torxa de la planta química de derivats de Tarragona per substituir-ne el cremador de manera que reduirà els fums i el soroll que provoca, disminuint les emissions de CO2.

És una de les principals modificacions que es durà a terme durant la parada actualment en curs, consistent en la substitució del tip (cremador) de la torxa d’OPSM, com ja es va fer a les torxes de les unitats d’Olefines (cracker) i de Polipropilè. Se substituirà per un nou model que, utilitzant la millor tecnologia disponible al mercat, aconsegueix reduir substancialment el fum produït en cas d’activar-se la torxa, i la quantitat de vapor necessari per a això, suposant alhora una reducció de les emissions de CO2. S’assoleix així una millor combustió dels hidrocarburs i una millora de l’impacte visual i sonor en els episodis de torxa.

Es tracta d’una de les actuacions més destacades de la parada que s’està portant a terme al complex des del passat 15 de gener, amb una inversió total de 150 MEUR, la més important en la hstòria de la companyia a Tarragona en aquest tipus d’actuacions.

Imatge e la torxa d’OPSM del complex de Repsol a Tarragona. Foto: Neus Bertola

Pel que fa als canvis a la torxa, el seu director, Javier Sancho, ha destacat que aquests permetran reduir les emissions de CO2, així com el seu impacte visual. Aquesta setmana ja s’ha arribat, pràcticament, a l’equador de la parada, amb un 40% dels treballs assolits. Des de la companyia han afirmat que durant els primers 23 dies “no s’han produït ni accidents personals, ni industrials, ni mediambientals” i que la parada segueix els terminis establerts.

De la mateixa manera que va passar a les torxes de les unitats de Polipropilè i d’Olefines fa dos i quatre anys, respectivament, Repsol ha aprofitat la parada a l’àrea química del complex per canviar el cremador d’OPSM (Òxid de Propilè/Estirè Monòver) i derivats (Poliols polimèrics, Poliols flexibles i Glicols). Per al director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, aquesta és una de les actuacions més destacades de la parada d’aquest 2024, que compta amb el pressupost més gran de la seva història: 100 milions d’euros destinats a inversions i 50 milions d’euros a manteniment.

Millores en eficiència energètica

A banda de la substitució del cremador de la torxa, que compta amb un pressupost de 4 milions d’euros, Sancho també ha destacat les millores en eficiència energètica, en capacitat de producció i en digitalització. En aquest sentit, ha destacat l’electrificació de les màquines que, segons Sancho, “permetrà reduir més de 104.000 tones d’emissions de CO2 anuals”.

 

En la línia de la descarbonització, el director també ha subratllat la instal·lació de nous oxidadors tèrmics regeneratius (RTO) , que substituiran els anomenats Regenox, instal.lats fa 20 anys, el que suma un import de 20 milions d’euros que “el que faran és reduir les emissions de compostos orgànics volàtils (COV) a l’atmosfera”.

Durant la parada, la companyia també preveu invertir en la millora de la producció de la planta d’OPSM per 44 milions d’euros a través d’un nou reactor d’oxidació, un nou compressor i la modificació dels equips existents. També es destinaran 22 milions d’euros a un nou compressor elèctric i 6 milions d’euros a l’eliminació de les limitacions de càrrega. Tot plegat, amb l’objectiu de “millorar en la descarbonització, el creixement de la producció i la diferenciació de la planta”, tal com ha afegit Sancho.

23 dies de parada

L’àrea química del complex de Repsol a Tarragona ja porta 23 dies en parada. Es tracta de quatre de les set setmanes previstes. Durant aquest període, s’ha executat el 40% dels treballs i la previsió és que torni a estar operativa a principis del mes de març. Aquesta setmana, coincidint amb l’equador de la parada, s’ha assolit el pic màxim d’afluència de treballadors, arribant a les 2.700 persones,s ense comptar els 1.700 de la pròpia empresa.

Jaume Garcia – ACN