El complex industrial de Repsol a Tarragona ha presentat avui el Pla de Sostenibilitat de la companyia al Camp de Tarragona per 2015 que ofereix la gran novetat d’haver-se dissenyat en funció de les demandes de l’entorn on està instal·lada la firma. Amb aquesta actuació, la companyia que a Tarragona dirigeix Josep Francesc Font, vol “reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat i la transparència a Tarragona”.
Així, la firma ha dissenyat 37 accions que formen part d’un conjunt global i que es basen en un canvi de mentalitat cultural: “Es tracta de situar la sostenibilitat com el nostre eix d’actuació en el dia a dia i de la presa de decisions”, ha subratllat Font en la presentació del pla. Les accions se situen en els plans mediambiental, de seguretat, governança, desenvolupament de la comunitat, pràctiques laborals i fins i tot drets humans.
Repsol ja va dissenyar un Pla de Sostenibilitat l’any passat, però va restar portes endins. Ara, la filosofia és molt diferent: sotmetre’s a les peticions de l’opinió pública, incloent-hi també treballadors de la companyia i proveïdors) i ser examinats al cap d’un any sobre els resultats obtinguts. La voluntat és seguir cada any aquesta filosofia de treball.
Per això s’ha enquestat el territori amb més de 700 entrevistes i enquestes amb representants de grups interessats en les activitats de la companyia, com institucions públiques, societat civil i empleats. Se’ls ha enquestat sobre què és el que s’espera de Repsol, un estudi d’expectativa que s’ha traduït en el disseny d’un conjunt d’accions sota el paraigües d’una filosofia on la sostenibilitat és l’objectiu principal, és a dir, “satisfer les necessitats del present sense comprometre les del futur”.
Repsol ja aplicava mesures sostenibles, però ara les fixa com una centralitat i escolta l’entorn. Així, des que va començar la política de reducció d’emissions de CO2 en 2010, s’hauran reduït un 23 per cent en 2016 i s’espera arribar al 30-35% en 2020, seguint les directrius internacionals. “L’estalvi energètic” és un dels punts de la cultura de Repsol, amb la millora en les pràctiques i amb inversions en nova maquinària menys contaminant o més estalviadora. Així, ha invertit més de 50 milions d’euros els darrers quatre anys a Tarragona en adaptacions tecnològiques per reduir el consum energètic. Repsol inverteix cada any 100 milions d’euros en manteniment, xifra que també es pot afegir a les pràctiques de sostenibilitat.
Les accions inclouen seguir amb l’alliberament del cabal ecològic del riu Gaià, on Repsol hi té un embassament, protegir la biodiversitat de l’entorn, com la replantació d’arbres al riu Francolí, protegir la qualitat de l’aire amb programa de reducció d’emissions, i col·laborar en iniciatives socials i culturals, especialment quant a festes i tradicions. També s’impulsarà el treball del Panell Públic Assessor.
En el primer trimestre de 2016, Repsol informarà públicament del grau d’acompliment de les accions compromeses.
Futur del planter
Preguntat sobre el pla estratègic general de la companyia que preveu reduir 1.500 llocs de treball a tot el món en tres anys, Font ha subratllat que aquest “no serà traumàtic” i “consensuat amb la part social”. Els detalls es coneixeran el proper 15 d’octubre quan el conseller delegat de la firma presenti a Madrid el pla estratègic.
J. Garcia
Equip de redacció