.

Andrea, una noia de 29 anys, asseguda al voral de l'N-240, a tocar de la rotonda d'accés a Els Garidells. Foto ACN

Andrea, una noia de 29 anys, asseguda al voral de la N-240, a tocar de la rotonda d'accés a Els Garidells. Foto ACN

La N-240 entre Tarragona i Valls és una de les vies que concentra un major nombre de professionals de la prostitució. En un tram de només deu quilòmetres s’hi poden comptar vuit noies que ofereixen serveis sexuals a peu de carretera i el degoteig de clients hi és constant. “No ens hi posem per gust, sinó per guanyar-nos la vida”, explica l’Andrea, una jove romanesa que ingressa entre 300 i 400 euros diaris. Asseguren que s’hi senten segures i que l’amenaça d’una multa no les farà marxar, perquè tampoc no la pagarien. De fet, entre gener i juny es van imposar 19 multes i es van aixecar 17 actes per prostitució a les carreteres del Camp i l’Ebre, però Interior encara no ha començat a cobrar cap sanció.

Des de mitjan 2012, amb la reforma de la llei de carreteres i l’activació de l’operació ‘Voral’, els Mossos d’Esquadra poden multar a prostitutes que ofereixin serveis sexuals en carreteres de titularitat catalana i també als clients que els demanden. En vies de titularitat estatal, però, els agents només poden aixecar una acta administrativa i donar-ne trasllat a la Delegació del govern espanyol. En una entrevista a l’ACN, la directora dels serveis territorials d’Interior a Tarragona, Rosanna Camps, admet que la policia va ser més “persistent” el 2012 quan es va aprovar la reforma i que, des d’aleshores, la pressió s’ha anat “mantenint”.

Des de l’aprovació de la llei, els Mossos han imposat un total de 141 multes per prostitució a les carreteres de titularitat catalana del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, tant a prostitutes com a clients. En concret, durant la segona meitat del 2012 es van imposar 55 sancions; durant l’any 2013, 67, i entre gener i juny d’enguany, la xifra s’ha reduït fins a les 19. En el conjunt de Catalunya, el 2012 es va saldar amb 804 sancions, el 2013 se’n van posar 479 i durant els primers sis mesos del 2014, 82. Malgrat tot, segons la conselleria d’Interior, encara no s’ha cobrat cap d’aquestes multes, per les quals la llei contempla sancions de fins a 30.000 euros.

Pel que fa a les carreteres de titularitat estatal de la demarcació tarragonina, els Mossos hi han aixecat 112 actes de l’entrada en vigor de la normativa: 58 al 2012, 37 al 2013 i 17 durant el primer semestre d’enguany. La responsable d’Interior a Tarragona remarca la incongruència que la prostitució estigui prohibida en unes carreteres i en altres no, en funció de qui en sigui el titular. “No acabem d’entendre que una activitat es consideri perillosa a un lloc i no a un altre, ja que l’únic que estem provocant és que les noies es desplacin d’una carretera a l’altra”, reflexiona Camps.

La directora d’Interior a Tarragona també insisteix que el fenomen de la prostitució és “un perill per a la seguretat del trànsit” quan es dóna al voral d’una carretera o d’una rotonda. “Hem de fer entendre que les carreteres estan per circular-hi”, sentencia Camps, la qual afegeix que l’objectiu dels Mossos amb aquesta regulació és evitar i dissuadir aquestes pràctiques. De moment, assegura que estan contents amb els resultats, però “no satisfets del tot”, perquè “mentre hi hagi demanda, hi haurà oferta” i creu que manca “conscienciació”.

“Hem vingut a guanyar-nos la vida”, asseguren les noies que exerceixen a l’N-240

La N-240 entre Tarragona i Valls és una de les carreteres del Camp de Tarragona on s’hi registra una major activitat de prostitució. En un dia qualsevol del mes d’agost, i en un tram d’aproximadament deu quilòmetres, hi exerceixen prop d’una desena de noies, la majoria de les quals són originàries de països de l’Europa de l’est. No és difícil veure-les, sovint assegudes o dempeus al costat d’una cadira. Asseguren que cap d’elles paga les multes i que, si bé es cert que fa un parell d’anys els Mossos les havien fet marxar, darrerament perceben més tolerància per part de la policia.

Una de les noies que es guanya la vida en aquesta transitada carretera és la Marina, que es originària d’Albània. Des de fa un any i mig s’instal·la en un lateral de la carretera, a tocar del camí de Garràfols de Vallmoll. Abans també havia exercit a l’N-340 al Vendrell. Ara tot just acaba de tornar de fer un mes de vacances i explica que, en un dia normal, pot arribar a tenir una desena de clients. Els cobra uns 50 euros per mitja hora de servei. “És perillós, però a mi mai m’ha passat res”, comenta ràpidament abans de pujar al cotxe d’un home que ha vingut a recollir-la.

Un quilòmetres més enllà, a la rotonda dels Garidells, s’hi acostuma a instal·lar l’Andrea. Aquesta jove romanesa de 29 anys explica que es posa allà on s’assegura que guanyarà diners. “Per asseure’m per a res, no m’hi poso i aquí em guanyo uns 300 o 400 euros al dia”, assegura. A més, admet que, si es posen a la carretera, “no és per gust”, sinó per necessitat. “Hem marxat del nostre país per a guanyar-nos la vida”, subratlla. En el seu cas, mai no ha tingut cap incident greu, tret d’un joves que fa uns dies van molestar-la mentre es trobava realitzant un servei. Tot just mentre puja al cotxe d’un client, explica que va avisar als Mossos i que tem que puguin tornar-hi.

A la mateixa carretera, però a la rotonda de Perafort i Puigdelfí, hi ha la Cristina, una noia romanesa de 34 anys. N’hi porta tres al mateix punt i explica que, tret d’una ocasió en què li van prendre la bossa, no ha tingut mai cap ensurt. “Al principi els Mossos ens feien enretirar uns metres, però ara ja no”, apunta. Com ella, la Mirabela, una romanesa de 22 anys que sol ubicar-se al costat d’una altra rotonda, afirma que en els cinc mesos que porta exercint a l’N-240 no ha tingut mai “cap problema”. “Mai saps què pot passar, però ens hi sentim segures”, conclou.