La consellera de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha presentat aquest dilluns les dades turístiques de Tarragona corresponents al 2023. Del gener al desembre de l’any passat, la ciutat va registrar un rècord històric de turistes i pernoctacions. En concret, les pernoctacions van arribar a la xifra de 1.744.681 –un 6% més que de l’any anterior i un 33% més que el 2019, últim any prepandèmia— mentre que l’arribada de turistes es va situar en la xifra rècord de 510.268.
Al respecte, la consellera Adan ha volgut destacar no només les xifres històriques, sinó també “l’extraordinari comportament turístic de la ciutat en mesos fora de temporada alta, com han estat el maig o el novembre”. “Aquests augments –ha afegit— ens indiquen que anem pel bon camí en l’objectiu de la desestacionalització i, en conseqüència, en la meta d’un turisme més sostenible i beneficiós per a tothom”.
La consellera ha volgut destacar mesos com el de maig, amb la programació de Tarraco Viva, i octubre, novembre i desembre, amb ponts en què el Patronat Municipal de Turisme va oferir activitat als visitants però també va incidir comunicativament en l’oferta cultural i gastronòmica de la ciutat per fer-la més accessible al visitant. “Anem reforçant el posicionament city break o ciutat d’escapada i aquesta és la línia en què continuarem treballant en els propers anys”, ha conclòs.
Les dades de l’Observatori Turístic d’Eurecat reflecteixen també que els hotels han incrementat un 5% la seva ocupació respecte l’any passat i els càmpings ho han fet en un 7%. Pel que fa a la taxa d’ocupació sobre unitats d’allotjament en oferta, Tarragona ha obtingut una mitjana d’ocupació del 62% de mitjana anual, mentre que els mesos de juliol i agost es va assolir un 83,2 % d’ocupació en hotels i un 83% d’ocupació en càmpings.
Per mercats emissors, la quota del mercat internacional va suposar un 44% mentre que el turisme nacional va representar un 56%. Els mercats de Catalunya i la resta d’Espanya continuen sent els principals emissors, mentre que en l’apartat internacional, els mercats francès, holandès i alemany (que ha mostrat un fort repunt en càmpigns) lideren el rànquing. L’estada mitja, d’altra banda, ha presentat xifres molt similars a 2022, amb 4,9 dies als càmpings i 1,9 dies a hotels.
Setmana clau de Tarragona a Fitur
Les xifres s’han presentat en la mateixa setmana en què el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona aterrarà a Fitur, del 23 al 26 de gener, amb una intensa agenda de més de 30 actes que, segons ha explicat la consellera Adan, “volen teixir les aliances necessàries per enfortir tant la imatge de la ciutat, com el posicionament en mercats clau per a la desestacionalització, especialment Madrid i Aragó”.
“Per aquest motiu, tindrem trobades i convenis per reforçar àmbits turístics que ajuden a aquesta desestacionalització, com el turisme esportiu, el religiós o el de creuers”, ha continuat Adan. Precisament en l’apartat de creuers, la consellera ha avançat que durant Fitur es presentarà la nova terminal de creuers i l’aposta de MSC per Tarragona com a port base.
Amb el mateix objectiu de fomentar el turisme d’escapada, la fira servirà per teixir aliances per l’enfortiment del transport de passatgers, per la qual cosa se signarà un conveni de col·laboració amb Ouigo, i per reforçar l’aposta pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que celebrarà a Fitur la primera assemblea general de l’any, amb l’assistència de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.
Equip de redacció