.

.

TOTS 21

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, en roda de premsa després del Consell de Ministres al Palau de la Moncloa. Foto: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat aquest dijous que el seu executiu estarà “a l’altura de les circumstàncies” pel que fa a la situació del sector del transport i adoptarà mesures per evitar que treballin per sota el preu de cost. “Compartim que no és sostenible una situació on els transportistes es vegin obligats a treballar per sota els seus costos, i s’agilitzarà l’aplicació al sector del transport de mercaderies dels principis recollits a la Llei de la cadena alimentària”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en plena vaga del transport de mercaderies convocada per la Plataforma de Defensa del Sector del Transport de Mercaderies a partir del passat dilluns.

La plataforma reclama la prohibició de la contractació de serveis de transport de mercaderies per carretera per sota dels costos d’explotació en un moment d’escalada del preu del carburant.

La ministra es va reunir aquest dimecres amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC), que no secunda la vaga, i aquest dijous ho fa amb representants de les associacions professionals del transport.

“Des del Ministeri som conscients que el sector del transport s’està veient molt afectat per l’escenari actual d’incertesa fruit de la invasió russa d’Ucraïna”, “i en concret de l’increment del preu del combustible”.

A més, ha reiterat el compromís de publicat setmanalment –i no mensualment com fins ara- la variació del preu del gasoil que es fa servir de referència per establir els preus dels transports.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en la defensa del decret de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera, que es va acordar amb la patronal del transport CNTC al desembre i que es convalida al Congrés dels Diputats.

El decret conté un mecanisme per a la revisió obligatòria i autopàtica dels contractes de transport que reculli les variacions de preus al combustible des del moment de la contractació fins quan es faci el transport.

També estableix que els conductors no han de participar en les operacions de càrrega i descàrrega, i actua per limitar els temps d’espera en aquestes operacions per millorar les condicions laborals dels conductors.

ACN