.

Ramon Vallverdú, soci d’Aquí Energia

Un grup d’empresaris de Reus i els seus voltants han apostat per la comercialització de l’energia procedent de fonts cent per cent renovables. Aquí Energia facilita tarifes més assequibles i busca la transició energètica cap a fonts netes. Altrament, denuncia les pràctiques de les grans companyies i les trabes de l’administració. Ramon Vallverdú és un dels socis de la firma.

A què es dedica Aquí Energia? Qui forma l’empresa?

Aquí Energia és una comercialitzadora d’energia elèctrica que opera en tot el territori peninsular espanyol. La seva activitat consisteix en el subministrament d’energia elèctrica a empreses i particulars. L’empresa esta integrada per un grup d’emprenedors de Reus i rodalies sensibilitzats amb el sector de l’energia.

Per què es va crear l’empresa, amb quina finalitat?

Aquí Energia es va crear partint de la sensibilitat pel món de l’energia renovable d’aquest grup d’emprenedors que ja disposaven d’interessos en el subsector de la generació renovable i volien aterrar al subsector de la comercialització. També pensant que, en la mesura que la legislació espanyola ho permetés, es podrien obtenir sinèrgies entre la generació i la comercialització en diversos sentits. Per exemple, avui Aquí Energia està acabant de definir unes instal·lacions perquè alguns dels nostres clients puguin autoproduir-se l’energia, de forma que puguin estalviar en els seus consums i contribuir a un futur millor mitjançant la instal·lació de producció renovable. Ens compraran menys kwh a nosaltres i els que s’autoprodueixin els seran més econòmics.

Té plantes de producció pròpies?

Aquí Energia en sí no disposa de plantes de producció pròpies, sí els seus socis, ja que com he comentat ens vam introduir en el sector de l’energia mitjançant la construcció d’instal·lacions renovables que explotem directament com a productors.

Per què és tan cara l’electricitat al nostre país?

Bona pregunta i de molt difícil resposta. De fet fa uns dies estava amb un dels primes especialistes d’energia del país i ens preguntava si algú coneixia els motius. L’energia és molt cara per diferents motius, si entenem cost de l’energia tot el que inclou el rebut i no sols el cost del kwh:

– La producció està en mans de pocs productors.

– Els sistema de fixació de preus del mercat OMIE és un tant singular en el sentit que tothom cobra el mateix preu i aquest l’estableix l’última oferta que es caça. Aquest fet en mans de pocs és de per si curiós.

– Les polítiques energètiques del país han suposat importants dèficits que estem pagant.

– La política energètica del país avui fa que l’electricitat pels petits consumidors estigui en les bandes més altes d’Europa quan no per grans consumidors.

El 100 per cent de l’energia que comercialitzen prové de fonts renovables. És aquest el futur cap a on anem?

Efectivament, a Aquí Energia tots els kwh que comercialitzem provenen de fonts renovables i sense cap dubte és cap on va el futur. I en alguns països s’avança cap al futur a més velocitat que a altres. Concretament avui l’energia, al mercat OMIE, ha tingut un preu d’aprox 52€/MWH a Espanya mentre que a Alemanya sols ha tingut un preu d’aprox 42€/MWH i avui s’estan posant en funcionament plantes de generació a partir de fonts renovables que comprometen la seva producció pels propers 25 anys a aproximadament 21€/MWH.

Què opina de la intenció governamental d’anar tancant les centrals nuclears espanyoles?

Jo no sóc partidari de perllongar la vida útil d’una instal·lació més enllà del que ha estat concebuda, menys quan altres fonts de generació poden substituir-la de forma més eficient pel sistema i dic sistema i no propietària de la instal·lació

Hi ha alternativa a l’energia nuclear?

Hi ha països que sense disposar d’interconnexió externa per l’abastiment energètic no disposen de generació elèctrica nuclear i no sols disposen de subministrament sense problemes sinó també a costos més econòmics.

Per què costa tant produir o vendre energia renovable a Espanya? Quins impediments reals hi ha?

Produir, perquè s’ha criminalitzat el sector renovable de la mala gestió de les administracions que van permetre la seva proliferació sense cap topall quan la tecnologia encara no era madura. Grans corporacions, bancs i constructores van fer el seu negoci que ara paguem tots i mentrestant hem bloquejat el desenvolupament del sector i el trist és que el bloqueig no sols es produeix per part dels lobbys sinó també dels ciutadans que en molts casos posen tot tipus de dificultats al desenvolupament d’instal·lacions d’aquest tipus.

Han de lluitar contra un lobby de les grans companyies elèctriques?

Per descomptat i cada dia. És un mercat regulat que no interessa simplificar ni estructurar. Hi ha molts interessos en joc.

L’administració és en certa mesura còmplica del lobby?

Sota el nostre punt de vista així és. Hi ha moltes irracionalitats que no interessa evolucionar i que normalment són les veritables barreres d’entrada de nous operadors al sector.

Els han aturat projectes? Per què?

Com li he comentat, Aquí Energia no desenvolupa projectes directament. En tot cas tothom que està en el món del desenvolupament de projectes energètics ha tingut aturades o fins i tot pèrdua de projectes per causes més enllà de les tècniques i/o econòmiques

Quins avantatges ofereixen vostès als clients?

Com dèiem proveïm energia 100×100 renovable a tot l’Estat espanyol peninsular que es pot contractar des de casa, accedint a la nostra plana web i en menys de 7 minuts, sense que el client s’hagi de preocupar de res més. Nosaltres ens encarreguem del canvi sense cap molèstia ni risc per al client.

Atenem i assessorem al client des de Reus, sense intermediaris ni call centers i no sols venem kwh sinó que assessorem el client al respecte de la millor forma de disposar-los. La transparència és una prioritat per a nosaltres.

Estem adherits a la JACC perquè estem tant segurs dels nostres principis i de com actuem que podem acceptar allò que dictamini al respecte d’una possible reclamació del client, cosa que evita al petit consumidor haver de contractar un servei jurídic si observa qualsevol tipus d’irregularitat.

Per aquelles persones que busquin una alternativa al lobby i siguin sensibles a la transició energètica que cal fer els som una sortida i un referent amb unes tarifes altament competitives

Adapten vostès les tarifes elèctriques als horaris?

I tant, disposem de tarifes elèctriques diferents. Conceptualment els nostres clients poden adquirir l’energia assolint el risc de preus de fluctuació del mercat ells o nosaltres. Un cop decidit això poden optar per preus fixes les 24h al dia o si disposen de cotxe elèctric per exemple poden optar per preus discriminats en dos o tres períodes.

Vull recordar alguns aspectes als consumidors: 1.- El mercat elèctric és un mercat liberalitzat, cada empresa pot fixar els seus preus, pel que és important contractar mirant el preu final de potència i energia. Els descomptes amaguen preus elevats, lletra petita o forats per als consumidors. Que no l’enganyin, la tarifa plana real en energia no existeix i cal mirar molt la lletra petita i el moment en què es contracta.

Quin tant per cent mes barat suposa contractar el servei amb vostès?

Depèn. Jo sempre dic que els clients guanyen amb nosaltres perquè oferim molt més que sols millores en el preu. Qualsevol client pot entrar a la nostra plana web i en pocs minuts comparar quant pagaria per la mateixa factura que tingui davant amb Aquí Energia. Quan algú faci aquest exercici i els números no li surtin millors que revisi a quin preu anava l’energia quan va contractar-la o que ens truqui i l’assessorarem sense cap compromís.

Redacció