.

Cada moment té la seva música. Foto: Pixabay

Cada moment té la seva música. Foto: Pixabay

La música és una companya habitual de molts conductors, que la utilitzen per amenitzar els seus viatges, per concentrar-se a l’hora d’aparcar o per mantenir-se amb els cinc sentits desperts. Però realment sabem com influeix la música en la nostra conducció? No totes les cançons són adequades per a conduir, ja que poden afectar el ritme cardíac, al nivell d’estrès i a la capacitat de reacció del conductor.

Alguns estudis afirmen que un 90% dels conductors escolten música quan van al volant. No obstant això, no totes les situacions són iguals. Segons Parclick, aplicació d’aparcament en línia, en alguns moments de la conducció necessitem major concentració, com el moment d’aparcar o de fer una maniobra complicada. En aquests casos, afirmen que el millor és reduir el volum, optar per un estil amb un ritme relaxat o fins i tot apagar la ràdio.

Així, hem de triar la música més adequada en funció del moment de conducció. Per exemple, si circulem per vies urbanes, és important que estiguem atents als sons externs, mentre que quan anem per una via interurbana podem necessitar algun estímul per a mantenir-nos estimulats evitant la fatiga. No obstant això, si ens trobem en un embús, el millor serà escoltar música relaxada que ens mantingui calmats.

Segons un experiment realitzat per la Universitat Estatal de São Paulo, en col·laboració amb la Universitat Oxford Brookes i la Universitat de Parma, la música clàssica pot ajudar a reduir l’estrès i a millorar la concentració al volant, convertint la cerca d’aparcament en una tasca més senzilla i menys estressant.

Es recomana crear llistes de reproducció abans de començar a conduir. Foto: Pixabay

Es recomana crear llistes de reproducció abans de començar a conduir. Foto: Pixabay

Per contra, segons un estudi de la Universitat St. John’s de Newfoundland (Canadà), la música amb ritmes més accelerats, com el rock o el heavy metal, pot fer que el temps de reacció del conductor sigui més lent i que la seva atenció es redueixi incrementant el risc de saltar-te un lloc lliure o fins i tot de sofrir un accident de circulació.

La clau per a triar la música adequada per a conduir és trobar un equilibri entre el ritme i el volum. D’aquesta manera, s’evita que la música distregui al conductor o li alteri l’estat d’ànim prou com perquè pugui afectar-lo de manera negativa. L’important és que cada conductor trobi la música que el faci sentir còmode i segur al volant. Parclick explica que la música és una aliada, però no ha de ser una distracció, i comparteix alguns consells perquè sempre vagi en el nostre favor:

  • Prepara llistes de reproducció. Abans de començar a conduir, crea llistes de reproducció que t’agradin i que s’adaptin a les teves necessitats. Això evita la necessitat de buscar música mentre estàs en moviment.
  • Ajusta el volum. Mantingues el volum a un nivell que et permeti escoltar els sons del trànsit, com a sirenes d’emergència i botzines. La música no ha de ser tan forta que t’impedeixi escoltar senyals importants.
  • Evita distraccions. No canviïs constantment de cançó o ajustos en la ràdio mentre condueixes. Si necessites fer-ho, assegura’t de fer-ho en moments segurs, com quan estàs detingut en un semàfor.
  • Utilitza controls per veu. Si el teu vehicle té controls per veu, usa’ls per a canviar la música o ajustar el volum sense apartar les mans del volant ni la vista de la carretera. També pots demanar-li ajuda al teu copilot quan vagis acompanyat.
  • Tria un podcast que t’interessi. Escoltar un podcast sobre un tema interessant per a tu pot ser un bon truc per a mantenir-te despert i atent al teu voltant.
  • Para esment a la fatiga. Si sents que la música t’està fent sentir somnolent o menys alerta, considera apagar-la temporalment o canviar a una música més enèrgica.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */