.

.

TOTS 21


L'alcalde Ballesteros a la donació de sang

L'alcalde Ballesteros a la donació de sang

Des d’avui dia 17 fins al proper divendres 24 de gener Catalunya celebra la 1ª Gran Marató de Donants de Sang 2.0 de forma simultània a les quatre demarcacions catalanes amb l’objectiu de pujar les reserves de sang, i amb implicació de les xarxes socials. A Tarragona, l’Hospital Joan XXIII té al voltant de 75 cites apuntades per aquest primer dia, 3 cada mitja hora.

Sota l’eslògan ‘Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang’ aquesta iniciativa coincideix amb la Marató de sang habitual que Barcelona fa els dies 17 i 18 de gener allargant-la aquesta vegada durant més dies i a tota Catalunya per primer cop, tenint en compte que rere les festes de Nadal “es produeix una baixada de reserves pel fred, grip i vacances” declara el cap del Centre del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Enric Contreras, que assenyala que “és un moment crític”.

Segons comenta el doctor a Tarragona21, “ens agradaria passar de les 5.000 donacions a tota Catalunya al llarg de la setmana” i fa una crida a la participació de tots els grups de sang especialment els de zero negatiu que “sempre està més fluix” reconeix.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, han passat aquest matí per una de les quatre camilles de que disposa la unitat de Sang i Teixits de l’hospital per a les donacions. Ballesteros s’ha mostrat convençut del caire solidari dels ciutadans de Tarragona, “ho demostren cada any a la donació de sang de Santa Tecla” assenyala.

S’han fet cites prèvies per evitar aglomeracions i la donació consisteix a reomplir un qüestionari sobre salut personal i una breu entrevista on es mesura tensió arterial, freqüència cardíaca i nivell de ferro abans de la punxada.

En termes generals, el 44,17% dels donants de Tarragona són homes i el 55,83% són dones. Destaca la franja d’edat dels 36 als 55 anys.

Dues donants aquest matí

Dues donants aquest matí

Implicació de les xarxes socials

Aquesta convocatòria aspira a rebre un total de 5.000 donacions i el suport de les xarxes socials serà clau per aquells que no vulgui o puguin donar, sí puguin contribuir fent difusió. Hi haurà 30 ambaixadors que mobilitzaran les xarxes a tota Catalunya, dos per part de Tarragona. A Facebook la campanya (www.facebook.com/donarsang) té 10.000 seguidors i 5.000 a twitter (@donarsang) que utilitzarà i fomentarà l’etiqueta #maratodonantscat.

L’actor Quim Masferrer és imatge de la campanya i anima a donar sang en un vídeo a la web www.donarsang.gencat.cat/marato on es troba tota la informació, seus i horaris, així com la possibilitat de demanar hora i facilitar les donacions al llarg del dia evitant esperes, tot i que no és imprescindible.

Una de cada 10 persones hospitalitzades necessita transfusió sanguínia i es calcula que un 25% de població necessitarà rebre sang o un component sanguini durant la seva vida. De cada donació es beneficien tres persones, ja que la sang es separa en glòbuls vermelles, plaquetes i plasma. El 55%de glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que tenen dèficit.

-Adrià Recasens-