.

El president Carles Puigdemont gesticula durant una entrevista amb l’ACN el 10 de novembre passat. Foto: Blanca Blay / ACN

El president Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimecres que la retirada de l’ordre europea de detenció del Tribunal Suprem és “un fracàs”. “A l’Estat espanyol li ha entrat la por de fer el ridícul, de perdre”, ha indicat Puigdemont en una roda de premsa conjunta amb els consellers destituïts Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. El president ha dit que la petició d’una ordre de detenció europea ha estat “un nyap” i una “irresponsabilitat” per part de l’Estat espanyol, que ha avisat que no pot “tolerar l’escrutini internacional”.

Segons Puigdemont, la decisió de l’Estat espanyol de retirar l’euro-ordre demostra que viatjar a Brussel·les va ser “l’estratègia adequada”. El president i els consellers destituïts han dit que “per ara” seguiran a Bèlgica, i que calen “garanties” del respecte de l’Estat als resultats del 21-D. Puigdemont ha criticat que el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són en “presó preventiva” per uns crims pels quals l’Estat, a Europa, “no és capaç” d’aguantar un procés judicial.

Muntatge amb fotografies de reusencs iniciant el viatge cap a Brussel·les. Foto: ANC Reus

ANC i Òmnium han omplert 250 autobusos arreu del territori català

Per la seva banda, ANC i Òmnium Cultural creuen que la manifestació d’aquest dijous a Brussel·les serà “la més gran” que s’ha vist “en els últims anys” a la capital europea. En declaracions a l’ACN el dia abans de la concentració, on s’esperen desenes de milers de persones, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, han destacat la capacitat de “solidaritat” dels catalans, que fan més de 1.300 kilòmetres per defensar que a Catalunya “estan en risc la democràcia i els valors fundacionals de la UE”. “Totes les parades de les àrees de servei a França parlen català”, ha destaquen Alcoberro, sobre la gran mobilització de ciutadans que ja estan en ruta, en cotxe o autocar, cap a la capital europea. A Brussel·les, ha afirmat, s’hi manifesta “tothom”, però és una “gran novetat” que hi surti al carrer “un país sencer”. “Això ja parla de la situació que estem vivint”, ha dit Alcoberro.

Les entitats han omplert 250 autobusos arreu del territori català, als quals cal afegir-n’hi nombrosos més. Són aquells que han organitzat ajuntaments, entitats o –fins i tot- persones a títol individual.

ACN