.

Puigdemont, amb el president de la Cambra de Comerç de Tarragona. Foto: Tarragona21

Puigdemont, amb el president de la Cambra de Comerç de Tarragona. Foto: Tarragona21

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha sumat avui en un acte a Tarragona al clam efectuat pel president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Andreu Suriol, alhora de reclamar de manera força vehement les infraestructures viàries i ferroviàries que són fonamentals per al desenvolupment de l’economia tarragonina, així com la imperiosa necessitat d’abaixar els costos energètics industrials. “Ja estem farts”, ha dit el president de la Cambra de Comerç, que ha estat especialment irònic davant l’aturada de les inversions.

Ho ha tingut fàcil per marcar la seva argumentació, d’altra banda ja coneguda. El president de la Generalitat ha situat en la independència de Catalunya la solució a les mancances en infraestructures i en els costos energètics: “Davant la inacció de l’Estat tenim una alternativa”, ha afirmat. “Un Estat propi que decideixi en energia, que de ben segur no seguirà l’actual política (de l’Estat) i executarà les infraestructures que no ha fet”.

“Ens uneix” l’exigència “d’intentar garantir un futur a la nostra gent”, ha dit Puigdemont davant un auditori format per empresaris i polítics, i encapçalat pel primer tinent d’alcalde, Alejandro Fernández. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, no ha participat en l’acte (es trobava a La Crida de Santa Tecla). Puigdemont presidia l’acte de lliurament dels guardons la internacionaliztació de les empreses de la Cambra. Han estat Port Aventura World, Vermuts Yzaguirre (Celler Sort del Castell) i Elix Polymers les firmes premiades, és a dir, dels sectors turístic, agroalimentari i industrial.

Puigdemont, que dilluns s’entrevista amb el seu homònim valencià, Ximo Puig, ha dit que el Corredor del Mediterrani “dorm el somni dels justos”, però la solució a aquests problemes “és a les vostres mans; si algú no ens ho fa, fem-ho nosaltres. No tenim alternativa”. S’ha mostrat “especialment sensible” a les reclamacions de Tarragona. “No és cap animalada reclamar uns costos energètics similars als d’Europa”. Puigdemont ha posat les comarques de Tarragona i les seves emrpeses “com un exemple de vitalitat”.

‘Ens promoten l”oro y el moro’ i no veiem l’or’

El president de la Cambra de Comerç ha estat molt més punyent en al seva intervenció, plena de sarcasmes i en un to general força irònic. Ha citat passatges de la Bíblia i de Tenorio (“Llamé al cielo y no me oyó…”). “Ens prometen ‘el oro y el moro’, però no veiem l’or per enlloc”, ha arribat a dir, donant per fet que ‘de moros’ sí que n’hi ha. Ha qualificat de “corraló” el Corredor del Mediterrani perquè la seva via única provoca grans impediments al transport de mercaderies. I h titllat “d’escandalós” el nivell d’atur a la província.

Ha presentat, però, un to completament diferent en agrair a les tres empreses premiades la seva aposta pel territori, la seva modernització i la seva vocació exportadora, justament “l’ADN de la Cambra de Começ des de la seva fundació”.

Han recollit els guardons Artur Mas-Sardà, president del consell d’administració de Port Aventura World (Premi a la projecció internacional); Narcís Vidal, director d’Elix Polymers (Premi a la trajectòria internacional); i Josep Salla, en representació de Celler Sort del Castell (Yzaguirre), Premi al crexement internacional. El propi Puigdemont ha rebut la clau d’or de la Cambra.

Foto de família dels guardonats

Foto de família dels guardonats

Les empreses guardonades

Sort del Castell (Yzaguirre). Amb una producció anual de tres milions i mig de litres de vermut, més d’un milió de litres de sangria i uns 300.000 litres de vins dolços, l’empresa ha diversificat la gamma de productes i marques amb oli i olives, vinagres i fruits secs.

El reconeixement a la seva qualitat es tradueix en la presència a 35 països dels cinc continents i el pes creixent que està assolint al mercat nord-americà. Factura prop de set milions d’euros i dóna feina a 20 persones

Elix Polymers és un dels fabricants líders de resines d’acrilonitril-butadiè-estirè (ABS, de l’anglès “Acrylonitrile-Butadiene-Styrene”) i derivats a Europa. Situada a La Canonja, té relacions comercials amb clients de 40 països i una àmplia xarxa d’agents de vendes i distribuïdors a nivell mundial. L’empresa exporta el 90 per cent de la seva producció majoritàriament a Europa i, com a estratègia d’internacionalització, acaba de crear una nova filial, Elix Polymers Americas LLC, per créixer a Estats Units, Mèxic i Canadà.

Port Aventura World. El resort rep 4 milions de visitants l’any i és el màxim empleador de la província. Està construint actualment el projecte més ambiciós de la seva història: un tercer parc temàtic de més de 60.000 metres quadrats dedicat a la mítica firma automobilística Ferrari que comptarà amb noves atraccions de referència, entre les que destacarà la muntanya russa més alta d’Europa amb 112 metres d’alçada. Ferrari Land s’inaugurarà el 7 d’abril de 2017.

J. Garcia