.

Carles Puigdemont a Brussel·les, abans de la compareixença de premsa. Foto: Cedida per Roser Maresma

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, no anirà a declarar davant de l’Audiència Nacional. La fiscalia general de l’estat l’acusa, igual que els consellers del Govern i part de la Mesa del Parlament, dels delictes de rebel·lió, sedició, i malversació de fons públics.

L’advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, ho ha avançat a la televisió holandesa NOS. L’advocat també assegura que impugnarà qualsevol petició d’extradició que presenti el govern espanyol. Puigdemont es troba a Brussel·les amb part del seu Govern. Aquesta matinada, els consellers destituïts Joaquim Forn i Dolors Bassa han arribat a l’aeroport del Barcelona procedents de la capital belga.

En l’entrevista a la cadena holandesa NOS li han preguntat a l’advocat belga de Carles Puigdemont si el seu client es presentarà davant del jutge demà i Bekaert ha respost: “Ell em va dir que no”. Bekaert ha argumentat que Puigdemont “prefereix observar i esperar”. “Volem esperar la reacció del govern espanyol i veure què passa”, ha assenyalat l’advocat, que considera que la probabilitat que detinguin Puigdemont “és molt gran”.

A continuació li han preguntat a l’advocat si Espanya pot demanar l’extradició en cas que Puigdemont no vagi a declarar i Bekaert ha contestat que “no necessàriament”. “Tinc experiència en altres casos, com els bascos. Hi ha casos en què hi ha hagut interrogatoris, aquí amb la policia local. No hi ha cap llei que digui que se’t pot privar de llibertat per no anar a declarar”, ha comentat.

I, finalment, sobre la pregunta de si Puigdemont tindrà un judici just a Espanya, Bekaert ha respost: “És prematur dir això. Però és un argument que podem utilitzar quan hi hagi una petició per a l’extradició”.

Segons fonts del Govern destituït, fins a les 9 hores d’aquest dimecres, només el conseller Josep Rull ha rebut la citació judicial. El conseller de Territori i Sostenibilitat cessat pel govern espanyol ha anunciat aquest dimarts a la nit a través del seu compte a la xarxa social Twitter que ha rebut la citació per comparèixer el dijous 2 de novembre a les 9 del matí davant l’Audiència Nacional.

“Ara mateix, a les 22.44 h, han vingut a casa a notificar-me la citació davant l’Audiencia Nacional per a dijous 2 a les 9.00 h. Estat de Dret…”, ha piulat Rull.

ACN