.

Puigdemont, declarant davant la justícia belga aquesta tarda de diumenge. Foto: Reuters

El jutge d’instrucció de Brussel·les ha deixat en llibertat provisional el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que són a la capital belga, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. Després de prendre’ls declaració aquest diumenge, el magistrat flamenc ha decidit que poden sortir amb mesures cautelars. En concret, el jutge els ha demanat que no abandonin Bèlgica sense permís, que notifiquin una residència real al país i que es presentin davant de la justícia en cada citació o quan els ho requereixi la policia. La decisió del jutge de deixar-los en llibertat provisional, segons ha confirmat en un comunicat, no es pot apel·lar. El jutge ha pres aquesta decisió seguint la petició que havia fet la pròpia fiscalia de demanar la llibertat provisional del president i els consellers.

Les declaracions de Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig s’han fet per separat, en sessions a porta tancada i en presència, només, dels seus advocats i un traductor. Han començat cap a les 16 hores i s’han allargat fins ben entrada la nit. Tots cinc han sortit de la fiscalia en una furgoneta blanca prop de la mitjanit.

“La fiscalia de Brussel·les confirma que el jutge instructor, havent escoltat totes les persones requerides, ha pres una decisió aquesta nit sobre les cinc ordres de detenció europees emeses per Espanya. La petició feta aquesta tarda per la fiscalia de Brussel·les per a la llibertat provisional de totes les persones buscades ha estat acceptada pel jutge instructor”, ha confirmat la fiscalia en un comunicat.

El jutge té ara 15 dies per decidir si accepta la petició d’extradició que fa Espanya o no. En cas que accepti, Puigdemont i els consellers poden presentar un recurs al tribunal d’apel·lació, que hauria de decidir en 15 dies més.

Aquest tribunal ha d’escoltar totes les parts per prendre una decisió. En cas que de nou decidís extradir-los, encara hi hauria una altra possibilitat de recurs que enviaria el cas al tribunal de cassació. Aquest tribunal de cassació té 30 dies més per decidir. En total, un procés que es pot allargar dos mesos, amb 30 dies més en casos excepcionals, fins al màxim dels 90 dies.

ACN