.

Carles Puigdemont durant l’entrevista que va concedir a la televisió belga. Foto: ACN

L’expresident de Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que l’acompanyaven a Brussel·les –Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret- s’han lliurat voluntàriament a les autoritats belgues en presentar-se a una comisaria del centre de la capital.

Puigdemont, considerat “pròfug” per la justícia espanyola, i els consellers estan en custòdia des de les nou del matí hora local, acompanyats dels seus advocats. A la tarda començaran a declarar davant un jutge d’ofici, ha explicat Gilles Dejemeppe, portaveu de la Fiscalia belga a Brussel·les.

La fiscalia general de Bèlgica ha enviat l’ordre europea de detenció contra el president Carles Puigdemont i els quatre consellers al fiscal de Brussel·les.

Aquest jutge haurà de prendre una decisió abans de les cinc de la tarda d’aquest dilluns sobre quines mesures es prenen: les possibilitats són que segueixin detinguts, que es decreti la seva llibertat amb o sense fiança o que es refusi l’ordre de detenció.

El procediment de l’ordre europea de detenció preveu que les persones afectades siguin privades de llibertat durant un període màxim de 24 hores mentre el jutge decideix sobre el seu futur.