.

El president del Govern, Carles Puigdemont, amb el vicepresident, Oriol Junqueras, en l’acte unitari de Tarragona. Foto: Sílvia Jardí / ACN

Els principals caps del Govern de la Generalitat han executat un desafiament en tota regla a l’Estat i ho han fet des de Tarragona, malgrat les prohibicions de dur a terme la campanya electoral pel referèndum i les advertències de la Delegació del Govern central sobre la il·legalitat del míting de la Tarraco Arena Plaça. La setmana passada, el Parlament va viure el priemr gran desafiament, ara ha estat el carrer on s’ha viscut el segon. Al desafiament s’hi han sumat els partits polítics i les entitats independentistes.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a votar l’1-O i a no apostar pels que volen deixar “a les fosques” el país en l’arrencada de la campanya del referèndum feta en una Tarraco Arena Plaça plena a rebossar i amb milers de persones al carrer que no han pogut accedir al recinte.

Unes 9.000 persones han omplert a vessar la Tarraco Arena Plaça i s’han sentit crits de “Ballesteros dimissió”, en referència que l’Ajuntament de Tarragona no col·laborarà amb elr eferèndum. Al voltant  3.000 pesones s’han quedat fora del recinte.

En una crida a animar els indecisos, Puigdemont ha afegit: “Que agafin una papereta i que no només votin sinó que decideixin posar llum a una foscor que fa massa anys que dura”, ha reclamat Puigdemont en clausurar l’acte unitari que ha congregat els independentistes per donar el tret de sortida a la campanya de l’1-O des del Tarraco Arena.

L’acte unitari ha omplert a vessar la TAP. Foto: Sílvia Jardí / ACN

“Algú creu sincerament que l’1-O no votarem? Però quin país es pensen que som? Quina mena de gent es pensen que som els catalans? Potser els sorprèn, no hi estan acostumats però a Catalunya som demòcrates”, ha insistit el cap de l’executiu català. Puigdemont, que ha assegurat que els catalans “no alimenten clavegueres de l’estat per perseguir rivals polítics”, ha afegit: “A Catalunya no tallem la llum ni als col·legis electorals ni a les llars vulnerables, perquè els que tallen la llum als col·legis electorals són els que tallen la llum a les llars vulnerables”.

El president de la Generalitat, en el parlament durant l’acte d’inici de campanya de l’1-O. Foto: Sílvia Jardí / ACN

Junqueras crida a mobilitzar el ‘no’

Per la seva part, el vicepresident de la Generalitat i líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha començat la campanya del ‘sí’ d’una forma que ell mateix ha qualificat “d’original i estranya”. Junqueras ha considerat que “el ‘sí’ està molt mobilitzat” i per això ha cregut “molt important” que els independentistes “contribueixin a mobilitzar el ‘no’ en aquest referèndum”. Així, Junqueras creu que animant al vot contra la independència “s’estarà demostrant que això va de democràcia”. “El que separa el ‘sí’ del ‘no’ és molt important, però el que els uneix és la democràcia, la dignitat i el dret a vot”, ha afegit.

Oriol Junqueras, durant la seva intervenció al míting. Foto: Sílvia Jardí/ ACN

En aquest sentit, el vicepresident ha convingut que si cada català, amb independència de si és o no independentista, “es fa garant de la democràcia i de la dignitat de tothom, i és el primer defensor dels que votaran diferent”, els contraris a la secessió se sentiran “més estimats i més respectats” pels favorables a l’1-O que per aquells “que volen prohibir-lo i no deixar-los parlar”.

Però en el seu discurs, Junqueras també ha defensat, com era d’esperar, la posició independentista. Ena quest sentit, el vicepresident ha demanat “confiança” als partidaris del ‘sí’, perquè està segur que “guanyaran” l’1-O. “Allunyeu de vosaltres qualsevol ombra de supèrbia i cofoisme. Sabem que no tot està fet, però el que falta per fer depèn de nosaltres, i de que sortim a votar massivament l’1-O”, ha cridat rebent l’aplaudiment dels assistents.

Quim Arrufat: ‘No ens quedarem a casa’

Al seu torn, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha fet enviat un missatge clar a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el delegat de l’executiu estatal a Catalunya, Enric Millo. “Millo, Soraya, no se si anava seriosament allò de prohibir aquest acte i tots els altres arreu del territori. Però, una abraçada fraternal dels milers d’insubmisos que des d’aquí us desafien”, ha sentenciat, tot afegint que els independentistes “no es quedaran a casa”. “Els carrers no ens els prendreu”, ha dit dirigint-se al govern espanyol.

L’ANC i Òmnium

També ha intervingut enl ‘acte el president de l’ANC, Jordi Sànchez, que ha fet una crida a “fer cua des de les 9 del matí” davant dels col·legis electorals l’1 d’octubre per “guanyar la llibertat”. “Quinze dies a treballar a fons, a no perdre el somriure, ni caure en provocacions; […] nosaltres a la nostra amb la papereta, els clavells i el somriure”, ha assegurat des del Tarraco Arena.

Just abans ha intervingut el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha assegurat que es mantindran “dempeus fins l’1-O”. Cuixart ha afirmat també que els catalans han de dir “prou” i reclamar “uns tribunals que defensin el poble” i que no serveixen per, ha afegit, “atacar la voluntat del poble”. “Rere cada amenaça, cada insult, cada querella, cada menyspreu, refermem la nostra voluntat insubornable”, ha insistit el líder d’Òmnium Cultural en aplaudir també, com Sànchez, l’acord entre l’ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

ACN-Redacció

/* JS para menú plegable móvil Divi */