TOTS 21

La collita darrera, d’Antoni Rovira i Virgili, a cura d’Elena de la Cruz Vergari

La collita darrera, d’Antoni Rovira i Virgili, a cura d’Elena de la Cruz Vergari

Creix l’obra editada d’Antoni Rovira i Virgili. La collita darrera, de l’Editorial Obrador Edèndum, és el títol d’un nou llibre amb poemes inèdits del periodista i polític tarragoní (Tarragona 1882 – Perpinyà 1949), escrits als darrers anys de la seva vida a la Catalunya Nord, on es va exiliar el 1939. El volum recull unes 150 poesies d’aire clàssic, popular o èpic, moltes de les quals dedicades als paisatges de la seva infància, com ara Reus, Valls i el Vendrell, i també als de la seva vellesa, com Perpinyà, Ceret i Prada de Conflent. Altres obres, més intimes, indaguen sobre la natura, l’amor o la vida.

Elena de la Cruz Vergari, professora del Departament de Filologies Romàniques de la URV, ha tingut cura de l’edició d’aquest volum, que es va presentar dimarts 18 de juny en un acte al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, que ha donat suport a l’edició de l’obra. Durant la presentació es va posar de manifest que La collita darrera és clau per conèixer Rovira i Virgili d’una manera més íntima i directa. Al mateix temps, els seus poemes ofereixen “un testimoni dels paisatges físics i psíquics que configuren els darrers anys d’un intel·lectual exiliat que sospirava i treballava incansablement per la restitució de les llibertats”, segons De la Cruz.

L’acte de presentació va comptar amb la participació del president de la Diputació, Josep Poblet, i de la rectora de la URV, María José Figueras, acompanyats del president del Consell Social de la URV, Joan Pedrerol; de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, Cori Camps; de la responsable del Museu d’At Modern, Marisa Suárez, i de la professora Elena de la Cruz Vergari, doctora en Filologia Romànica.

La publicació d’aquest llibre es produeix dos anys després de l’aparició d’un altre volum dedicat a Rovira i Virgili, La collita tardana, que també va comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona i de la URV.