.

L'alerta afectat tot Catalunya

Protecció Civil ha activat aquest matí l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió de pluges intenses a partir d’aquesta tarda-vespre i per acumulació d’aigua sobretot demà. L’avís afecta especialment les comarques del litoral i pre-litoral, tot i que les precipitacions es podrien estendre arreu.

L’SMC ha emès un avís de superació del llindar d’intensitat de pluja de 20 l/m2 en 30 minuts per avui a les comarques del litoral i prelitoral català. Aquest matí i migdia la probabilitat es manté baixa, però de cara a la matinada d’avui es preveu que augmenti la inestabilitat sobretot als dos extrems de Catalunya.

A partir de la matinada les precipitacions s’estendran a tot el territori i al llarg de divendres disminuirà la intensitat de pluges quedant reduïda a les comarques del litoral i prelitoral. Les precipitacions localment aniran acompanyades de tempesta.

Acumulació d’aigua

Quant a l’acumulació de pluja, es preveu un llindar a superar de 100 litres en 24 hores per demà divendres a les comarques dels dos extrems del territori català. De cara a dissabte l’acumulació és probable que tingui lloc a les comarques del litoral i prelitoral català així com també a les comarques de l’interior de Catalunya. Cal tenir en compte que les acumulacions previstes per dissabte afegides a les de divendres poden ser molt significatives i en tot l’episodi és possible que s’acumulin més de 200 litres/m2 en diferents punts i principalment als dos extrems del prelitoral i al Pirineu i Prepinirieu Oriental.

Pel que fa a l’estat de la mar, es preveuen onades de més de 2’5 metres d’alçada (maregassa), a partir de demà divendres al matí a les comarques del nord-est. De cara a dissabte, es preveu que les onades afectaran a totes les comarques del litoral català, especialment les del nord-est. Hi haurà mar de fons de l’est. El temporal afectarà directament la costa atès que es tracta d’un episodi de llevantada. Aquesta afectació incrementa el risc d’inundacions per les dificultats que pot provocar en el desguàs de rius i rieres al litoral.

/* JS para menú plegable móvil Divi */