.

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el Doctor Contreras a la presentació de la campanya aquest matí

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el Doctor Contreras a la presentació de la campanya aquest matí

Del 17 al 24 de gener Catalunya celebrarà la 1ª Gran Marató de Donants de Sang 2.0 de forma simultània a les quatre demarcacions catalanes i amb implicació de les xarxes socials, sota l’eslògan ‘Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang’. L’Hospital Joan XXIII serà la seu tarragonina.

Aquesta iniciativa coincideix amb la Marató de sang habitual que Barcelona fa els dies 17 i 18 de gener allargant-la aquesta vegada durant més dies i a tota Catalunya per primer cop, tenint en compte que rere les festes de Nadal “es produeix una baixada de reserves pel fred, grip i vacances” declara el cap del Centre del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Enric Contreras, que assenyala que “és un moment crític”.

A Catalunya el 2012 van donar sang 203.036 persones, que en total han fet 275.499 donacions. A Tarragona ciutat, s’han obtingut 6.778 donacions de sang, de les quals 3.190 s’han fet a les unitats mòbils i la resta a l’Hospital Joan XXIII on tindrà lloc la donació per part de Tarragona. A la ciutat, al llarg del 2012 van donar sang per primera vegada 1.536 persones. Pel que fa a perfils. el 44,17% dels donants de Tarragona són homes i el 55,83% són dones. Destaca la franja d’edat dels 36 als 55 anys.

Implicació de les xarxes socials

Aquesta convocatòria aspira a rebre un total de 5.000 donacions i el suport de les xarxes socials serà clau per aquells que no vulgui o puguin donar, sí puguin contribuir fent difusió. Hi haurà 30 ambaixadors que mobilitzaran les xarxes a tota Catalunya, dos per part de Tarragona. A Facebook la campanya (www.facebook.com/donarsang) té 10.000 seguidors i 5.000 a twitter (@donarsang) que utilitzarà i fomentarà l’etiqueta #maratodonantscat.

La campanya ha estat presentada també de forma simultània aquest matí en roda de premsa a les quatre ciutats catalanes. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, present a la tarragonina, ha destacat “el important que és ser solidari” i ha destacat la implicació cada any de la ciutat en la Marató que es fa per Santa Tecla, primers a tota Europa. A més ha fet un tweet per iniciar la campanya social a Tarragona: “Com fem per Sta Tecla, donem una lliçó. Compartim la nostra sang participant a la Marató del 17 a 24 de febrer. #maratodonantscat”

L’actor Quim Masferrer és imatge de la campanya i anima a donar sang en un vídeo a la web www.donarsang.gencat.cat/marato on es troba tota la informació, seus i horaris, així com la possibilitat de demanar hora i facilitar les donacions al llarg del dia evitant esperes, tot i que no és imprescindible.

Una de cada 10 persones hospitalitzades necessita transfusió sanguínia i es calcula que un 25% de població necessitarà rebre sang o un component sanguini durant la seva vida. De cada donació es beneficien tres persones, ja que la sang es separa en glòbuls vermelles, plaquetes i plasma. El 55%de glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que tenen dèficit.