.

Els concentrats han reclamat “2libertat” i han cridat “no esteu sols” en suport als consellers i els dos Jordis empresonats. Foto: Tarragona21

El primer round de la convocatòria de vaga general d’avui dimecres a Tarragona s’ha resolt aquest migdia (12.00 hores) amb més de 1.500 persones responen a la crida per concentrar-se davant de la delegació del govern de la Generalitat i una valoració molt desigual pel que fa a les dades per part dels sindicats. L’única xifra ha estat la proporcionada pel portaveu de’USTEC-STEs, Josep Maria Cartanyà, que ha xifrat en prop d’un 60% el seguiment de l’aturada en l’àmbit de la primària i secundària al Camp de Tarragona. El segon round serà aquesta tarda (18.00 hores) davant de l’ajuntament i el tercer una hora més tard a la plaça Imperial Tarraco. Crits de “Llibertat”, fins i tot de veïns que sortien als balcons de casa seva, es barrejaven amb els de “No esteu sols” i “Els carrers seran sempre nostres”, sorgits de goles enrogides per la indignació més que no pas per l’ús i de mans que no es cansen de fer de banda sonora a la reivindicació d”‘independència”.

Òscar Peris: “La resposta de la gent és exemplar”

Entre els presents aquest en aquest pols amb l’estat espanyol es trobaven diputats de la ja extinta Junts pel Sí, regidors del PDeCAT a Tarragona i d’ERC (en aquest cas també les dues represetants republicanes a l’ajuntament de Reus) i l’ex alcalde convergent Joan Miquel Nadal. Al seu costat diversos representants dels serveis territorials i el delegat del govern cessat, Òscar Peris. “Les notícies que ens van arribant sobre el seguiment de la vaga -afirmava- és que hi ha hagut una mobilització important a la demarcació.  Per tant, la resposta de la gent per defensar les institucions i sobretot les persones que estan empresonades, així com al govern a l’exili, crec que és exemplar. De moment no hi ha hagut cap incident remarcable més enllà dels talls que s’han pogut derivar de les marxes lentes” per diferents carreteres del territori.

Joan Llort (UGT): “Haurem de sortir molts més dies”

Si bé cap dels dos sindicats majoritaris ha donat suport a la jornada de vaga, sí que s’han implicat en les diverses accions convocades tant per ANC com Òmnium. El secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort, assegurava davant dels periodistes que “aquestes mobilitzacions de ben segur les haurem de continuar fent perquè el problema es va accentuant i no veiem solució. Nosaltres demanem la llibertat de la gent que està tancada políticament i la restauració del govern de la Generalitat”. En aquest darrer cas afegia que “són gent electe i que els ha votat els ciutadans”. “Aquí no s’acaba això. Haurem de sortir molts més dies a reivindicar el que és nostre i el que hem reivindicat durant aquests quaranta anys de democràcia: poder decidir el que la ciutadania vol”, argumentava.

El que no ha pogut precisar Llort és el seguiment de l’aturada, més enllà de conceptes genèrics. “Pensem que és molt positiu. El problema que tenim dins del món laboral és que la situació de molta gent és molt precaria i que no arriba a finals de mes. Per això nosaltres vam donar la llibertat per poder participar” en la jornada de vaga “en funció de les seves necessitats”. Llort justificava la dificultat de parlar de xifres explicant que “tenim un sector industrial amb produccions continuades on s’està treballant, però com que hi ha jornades partides o de torn no sabem el grau de seguiment ni de mobilitzacions”. El responsable ugetista deixava clar però que “pensem que la gent ha de sortir a reivindicar els drets i les llibertats que ens estan retallant. Coses que els sindicalistes portem set anys patint”, ha etzibat.

Josep Maria Cartanyà: “A les comarques i a Reus hi ha una incidència molt més gran”

Més concret ha estat Cartanyà, representant del sindicat majoritari disn d’ensenyament. “Els mestres estem en el punt de mira perquè ens estan acusant d’adoctrinament”, arrancava en primer lloc, recordant tot seguit els professors “jutjats ahir a la Seu d’Urgell. I en canvi ningú s’ha plantejat de portar als tribunals a cap policia que va pegar a la gent el dia que va exercir un dret democràtic com era anar a votar”.

Entrant ja en el terreny de les dades, “el seguiment -dins de l’àmbit de la primària i secundària al Camp de Tarragona- és desigual. A les comarques hi ha una incidència molt més gran, així com a la ciutat de Reus. Podríem dir que de mitjana estaria entre un 60% i un 70%”. Aquesta és una “apreciació” feta en base a un mostreig de centes importants a diferents llocs, segons assegurava Cartanyà, que reconeixia que “en alguns centres dels barris” tarragonins “hi ha poca incidència”. Tanmateix, “en conjunt un cop sumat professorat i alumnat que han fet vaga i els pares que no han portat els alumnesa les escoles podem dir que els centres estan pràcticament paralitzats”.

Manuel León (CCOO): “Estem totalment en contra de la repressió a Catalunya”

La veu de CCOO ha vingut del seu secretari d’Acció Sindical, Manuel León. “No estem de vaga perquè som un sindicat plural on no tota la gent estem en la mateixa línia, però sí que donem suport totes les mobilitzacions que es van tan avui com els dies 22 i 29 perquè entenem que” l’acció del govern espanyol amb l’empresonament de consellers i membres de la societat civil “és un atropellament a la democràcia, als drets i a les llibertats. Des de CCOO estem totalment en contra de les repressió que s’està produint a Catalunya”.

J.S.