.

El fill de Josep Maria Jujol, al centre, al Teatre Metropol, dissenyat pel seu pare. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El fill de Josep Maria Jujol, al centre, al Teatre Metropol, dissenyat pel seu pare. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“La remodelació es farà sí o sí, perquè tenim un deute històric amb Jujol i amb la cultura de la ciutat. Tarragona no pot seguir obviant el seu modernisme”. Així de contundent s’ha mostrat el regidor de Cultura del consistori tarragoní, Josep Maria Prats, en l’anunci de la voluntat de reformar aquest edifici modernista perquè aculli l’arxiu familiar del seu autor, Josep Maria Jujol, a les plantes superiors.

A l’anunci hi havia el fill del creador modernista tarragoní que, amb un cert to de reserva, s’ha mostrat “content i esperançat” per l’interès del consistori en tirar endavant el projecte. Jujol fill ha destacat el caràcter d’artista polifacètic del seu pare, de qui es guarden projectes arquitectònics, dibuixos, pintures, mobles (dissenyats o utilitzats per ell), i instruments. Prats, l’únic regidor d’UDC a l’equip de govern, ha semblat llençat un missatge d’advertència als seus companys del PSC i del PP, dient-los que “la família de Jujol s’ha posat al costat de l’Ajuntament, i aquest cop el consistori no pot fallar-los”.

El primer pas d’aquesta remodelació que preveu finançar el consistori és el diagnòstic per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que avui mateix ha començat a treballar per determinar l’abast necessari de les obres. Al mateix temps, l’Ajuntament buscarà finançament europeu per la instal·lació de l’Arxiu Jujol. En concret, pretenen demanar una subvenció a la propera convocatòria (el mes de març) del programa Europa Creativa, que finança projectes culturals amb un topall de dos milions d’euros, justament la inversió prevista per aquest equipament.

Volen declarar el teatre Bé Cultural d’Interès Nacional

Prats ha anunciat també la intenció de protegir l’edifici convertint-lo en BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). El Teatre Metropol, que es va construir el 1908. Després de transformar-se com a sala de cinema, l’edifici es va tancar als anys 80, fins que l’any 1991 l’immoble va ser adquirit per l’Ajuntament de Tarragona per tornar a funcionar com a teatre. La restauració feta per l’arquitecte Josep Llinàs va rebre el premi FAD d’arquitectura de 1996. Amb una capacitat per a 525 espectadors, durant els últims 20 anys ha acollit completament o parcial la programació dels Teatres de Tarragona.

Romà Rofes